BRUNO VANDEN BROECKE, VALENTIJN DHAENENS & VINCENT STUER / KVS

REXIT!

Vijf jaar hebben ze elkaar niet gezien, Leopold III en zijn buitenlandminister Paul-Henri Spaak, sinds die nacht bij het begin van de oorlog.

De regering vluchtte het land uit, de koning bleef. Vijf lange bezettingsjaren is het blijven malen, wringen, rijpen, het zogenaamde ‘tragische misverstand’ tussen hen. Het zal nog eens vijf jaar duren eer de strijd beslecht is. Niet met een compromis, maar met een volksraadpleging die elke Belg dwingt een kant te kiezen en die het land tot op de rand van de burgeroorlog brengt. De botsing tussen Spaak en Leopold is niet alleen de confrontatie van twee figuren die tijdens de oorlog andere keuzes maakten, maar van twee verschillende persoonlijkheden en tegenstrijdige wereldbeelden. Het vormt de oerknal waaruit onze hedendaagse democratie geboren wordt.

Na Onbezongen, een vlijmscherpe filering van het politieke wezen, schrijft Vincent Stuer (politiek woordvoerder en speechschrijver) opnieuw een stuk op het lijf van Valentijn Dhaenens – en ditmaal ook van spitsbroeder Bruno Vanden Broecke. Samen kruipen zij onder het vel van de historische figuren Spaak en Leopold III. Voor je ogen worden iconen mensen zoals jij en ik.

‘Macht verwerf je door slechte kwaliteiten en hou je door goede’ - Paul-Henri Spaak.

EXTRA
Deze voorstelling wordt voorafgegaan door een inleiding van onze huisspreker Bert Demunter. U kan deze bijwonen in de foyer vanaf 19.30u.

in de pers

VRT - Koningskwestie is pure Shakespeare, met Valentijn en Bruno moet je er wel theater van maken

vr 19 jan 2024

In deze voorstelling over de koningskwestie speelt Valentijn Dhaenens koning Leopold III en Bruno Vanden Broecke zijn minister van Buitenlandse Zaken Paul-Henri Spaak. Voormalig politiek woordvoerder en speechschrijver Vincent Stuer schreef samen met ...

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be