DE OORLOG IN OEKRAINE: WAT DRIJFT HET KREMLIN?

RIA LAENEN - LEZING ISM DAVIDSFONDS REGIO BEERSEL

Ria Laenen geeft in deze lezing een actuele uiteenzetting van het conflict tussen Rusland enerzijds en Oekraïne en het Westen anderzijds.

In de vroege ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Maar hoe is het zover kunnen komen? Waarom viseert het Kremlin juist Oekraïne en wat wil Rusland daarmee bereiken? Welke rol speelt het Westen in dit conflict en welke uitdagingen brengt deze oorlog met zich mee voor de Europese Unie?

Ria Laenen schetst in deze lezing de grote lijnen van het verloop van de relatie tussen Rusland en Oekraïne sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Vervolgens geeft ze een actuele uiteenzetting van het conflict tussen Rusland enerzijds en Oekraïne en het Westen anderzijds.

Ria Laenen
Ria Laenen studeerde Oost-Europakunde aan KU Leuven en aan University College London. Ze verbleef als onderzoeker enkele jaren in de V.S. (aan Columbia University in New York en aan het Woodrow Wilson Center in Washington DC) en gaf ook regelmatig gastcolleges aan Russische universiteiten. Ria Laenen is als docent verbonden aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van KU Leuven en doceert vakken over de Russische politiek, de geopolitieke ontwikkelingen in de voormalige Sovjetlanden en de geschiedenis van de internationale politiek sinds 1945. Ze bestudeert de politieke ontwikkelingen in Rusland en in de andere voormalige Sovjetrepublieken sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Ze levert regelmatig bijdragen in de Vlaamse media over de actualiteit gerelateerd aan Rusland en de oorlog in Oekraïne.

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be