UGO DEHAES

LIMP

LIMP is een duet tussen een éénbenige danser, de technologie van robots en speciaal ontwikkelde artificiële intelligentie (AI).
Op het eerste gezicht lijkt het alsof de technologie de danser op de been helpt. Het reikt hem (hulpstukken als) krukken en een prothese aan en leert hem bewegingen door ze te demonstreren met robots.

Een computer filmt hoe de danser deze nieuwe bewegingen uitvoert en analyseert deze. Daarna creëert hij op basis hiervan -met behulp van AI- een choreografie die de danser kan uitvoeren.
Hierdoor ontstaat er op een dieper niveau een wisselwerking: we krijgen een robot-mens assemblage te zien waarin de verhouding tussen beiden niet strak afgelijnd is. Impulsen worden herwerkt tot een eigen bewegingstaal die zowel robotisch als menselijk is, waardoor de grenzen van afhankelijkheid en ondersteuning vervagen.

Nu technologie en AI steeds meer opkomen, zijn we geneigd de tekortkomingen ervan over het hoofd te zien. Tegelijkertijd zijn we minder tolerant ten opzichte van fysieke of mentale beperkingen bij mensen. Hoewel LIMP de fascinatie voor technologie als ondersteuningssysteem onderzoekt, roept het ook vragen op naar de noodzaak ervan.

Om 19.15 u start een gratis inleiding door een onderzoeker van de VUB AI Experience Centre over de voordelen en mogelijke valkuilen van Artificiële Intelligentie.

Choreograaf Ugo Dehaes onderzoekt al enkele jaren de rol van robots in dansvoorstellingen. Zo liet hij het publiek in ARENA (2020) zelf robots manipuleren en beoordelen en leidde hij in SIMPLE MACHINES (2021) robots op tot danser en choreograaf.
In LIMP, het derde deel van dit onderzoek, keert Ugo terug naar zijn eerdere fascinatie voor het menselijk lichaam en vertrekt hij vanuit de wisselwerking tussen mens en technologie.

Data

Ruilbox

Heb je tickets over of ben je op zoek naar tickets? Gebruik onze ruilbox.

Praktisch

  • Basis: 18 euro
  • -26 jaar: 10 euro
  • Lerarenkaart: 17 euro
  • Abonneekorting: 16 euro
  • Buurtabonnee: 16 euro

Extra

Choreografie: Ugo Dehaes in samenwerking met Artificial Intelligence & David Framba
Dans: David Framba
Dramaturgie: Marie Peeters
Muziek: Roeland Luyten
Lichtontwerp: Arne Lievens
Videotechniek: Gertjan Biasino
Computational Creativity: Prof. Wiggins (The AI Experience Centre - VUB)
Voorbereidend onderzoek: Alexander Craens
Productie: Kwaad Bloed
Coproductie: C-TAKT, Perpodium & STUK
Spreiding: Vincent Company
Met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid.
Met dank aan Axiles Bionics, Danserie, De Factorij, Destelheide, Het Gasthuis, The AI Experience Centre & 30CC.
Onderzoek met de steun van Participatieve Partnerprojecten van de Vlaamse GemeenschapKwaad Bloed is structureel ondersteund door VGC.

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be