10 TIPS OM TE FILMEN ALS EEN PROFESSIONAL MET JE SMARTPHONE

 

 • TIP 1: Maak een storyboard of scenario
  Wat wil je vertellen? En wat wil je in beeld brengen? Met een goed script verlopen je opnames en montage zoveel vlotter.
 • TIP 2: Kadrering
  Film altijd horizontaal. Tenzij je een Story voor Instagram of Facebook maakt, heb je nooit een reden om je smartphone verticaal te houden.
  Zorg ervoor dat de kadrering goed is. 
 • TIP 3: Geluid is nóg belangrijker dan beeld
  Kies voor een rustige ruimte zonder achtergrondgeluid. En hou je gsm zo dicht mogelijk bij het medium vanwaar je geluid uitkomt of gebruik eventueel een microfoon. 
 • TIP 4: Belichting
  Belichting is cruciaal bij het maken van een goede video en waarschijnlijk een van de moeilijkste elementen uit de foto- en videografie. Gelukkig krijg je al snel een indruk of je belichting goed zit of niet. Sta je bijvoorbeeld met je rug naar de zon en film je in selfiemodus, dan is de kans groot dat je camera veel te veel licht binnen krijgt. 
 • TIP 5: Stabiliteit
  Zorg er steeds voor dat je beeld stabiel is. Hoe stabieler je video eruit zal zien hoe beter. Gebruik hiervoor je twee handen of een statief.
 • TIP 6: Niet inzoomen
  Zoom nooit in met je gsm, dit zorgt voor kwaliteitsverlies. Indien je een professionele camera gebruikt kan dit uiteraard wel. 
 • TIP 7: Achtergrond
  Tijd om na te denken over wat er zich op je scherm afspeelt. De achtergrond van je video kan immers enorm storend zijn zonder dat je het doorhebt. Komt er een lantaarnpaal uit het hoofd van je onderwerp? Verplaats jezelf dan even. 

Ben je iets handiger in het maken van een video probeer dan zeker ook onderstaande extra tips!

 • TIP 8: Verander je camerapositie
  Het is vrij verleidelijk om alles vanaf ooghoogte te filmen. Maar als je naar je favoriete film op televisie kijkt, wordt er ook altijd vanuit allerlei hoeken gefilmd, toch? Door te spelen met verschillende cameraposities wordt je filmpje spannender. Hoe pak je dit aan? Ga eens door je knieën of zoek juist een hoger punt. Je zult zien dat je onderwerp er vanaf een andere hoek ineens heel anders uit ziet.
 • TIP 9: Film niet alles in één shot en zorg voor variatie.
  Probeer verschillende losse shots te maken tijdens het filmen, in plaats van één lange video. Dit is vooral handiger voor jezelf: wil je de beelden namelijk later monteren tot een video, dan gaat dit veel makkelijker en sneller als je allemaal losse shots hebt.
  Zorg ook voor een variatie in je shots: gebruik vb. een mix van ‘wijde’ shots (waarin het onderwerp klein is en er veel omgeving te zien is), medium shots (iets dichterbij) en close-ups (shots van heel dichtbij). Pas dit ook toe tijdens het filmen met je smartphone en film telkens vanaf verschillende afstanden.
 • TIP 10: Tijd om te monteren
  Maak van je video een écht mooie herinnering en monteer je shots tot een video. Dit klinkt ingewikkeld, maar ook hier zijn fijne hulpmiddelen voor, zonder dat je beelden je telefoon hoeven te verlaten. Heb je een iPhone of iPad, dan is iMovie of Kinemaster waarschijnlijk je go-to applicatie. Android-gebruikers kunnen terugvallen op Cyberlink PowerDirector (gratis) of Video Editor & Maker (gratis)

Succes!

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be