STEFAAN VAN BRABANDT, SIEN EGGERS & FRANK FOCKETYN

SARTRE & DE BEAUVOIR

Na SOCRATES, MARX en SPINOZA komt filosoof & theatermaker Stefaan van Brabandt met het vierde luik in zijn theaterreeks rond grote filosofen. Geen monoloog, maar een dialoog deze keer. En wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie. Frank Focketyn & Sien Eggers spelen Jean-Paul Sartre & Simone de Beauvoir.

Voor aanvang van deze voorstelling kan je een inleiding bijwonen door Stefaan van Brabandt. Deze inleiding geeft je achterliggende informatie over het gezelschap en/of de voorstelling die jou met een andere invalshoek naar de voorstelling laat kijken. Deze inleiding start om 19u30 en is gratis.

Simone de Beauvoir geldt als de belangrijkste schrijfster, filosofe en feministe van de moderne tijd. Haar klassieker “De Tweede Sekse” geldt als de bijbel van het feminisme en veranderde voorgoed het denken over de rol van de vrouw in een door mannen gedomineerde wereld.
Jean-Paul Sartre wordt beschouwd als de belangrijkste Franse vertegenwoordiger van het existentialisme. In zijn romans, toneelstukken en filosofische werken staat steeds de mens centraal die veroordeeld is tot vrijheid. In een wereld zonder God moet hij volgens Sartre trouw blijven aan zijn essentie als mens en de verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan om zelf zin en betekenis te scheppen.

In Café de Flore aan de Boulevard Saint-Germain-des-Prés in Parijs speelde hun intellectuele leven zich af, omringd door schrijvers, kunstenaars en filosofen als Albert Camus, Giacometti, Picasso…

Jean-Paul & Simone waren publieke intellectuelen en iconische rolmodellen die het sociale, politieke en filosofische denken van een hele generatie bepaald hebben.
Het existentialisme zoals het door hen werd belichaamd en uitgedragen, was niet minder dan een heuse hype in Europa in het midden van de 20ste eeuw.
Welke betekenis heeft hun filosofie vandaag nog? Is de feministische strijd waar de Beauvoir voor ijverde nog steeds actueel? En wat bedoelt ze met haar moraal van de dubbelzinnigheid?

Wat betekent het om authentiek mens te zijn? Waarom zijn we "gedoemd tot vrijheid"? En waarom zijn "de anderen" volgens Sartre "de hel"?
In SARTRE & DE BEAUVOIR kijken dé cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken alsook op hun turbulente liefdesrelatie.

"SARTRE & DE BEAUVOIR is zó meeslepend uitgevoerd dat je bijna hallucinerend de zaal uit loopt. (…) een geraffineerde mix van biografische wetenswaardigheden en toegankelijk filosoferen over relaties, seks, politiek en maatschappij. (…) Sien Eggers en Frank Focketyn leveren een formidabele prestatie. In deze voorstelling valt hun talent prachtig samen." - De Volkskrant - Hein Janssen - *****

"Frank Focketyn en Sien Eggers excelleren in liefdevol (samen)zijn tijdens SARTRE & DE BEAUVOIR. (…) een rijk stuk dat beide filosofen niet idealiseert maar als feilbare wezens portretteert. (…) Een dialoog waarin elk woord op de juist plaats staat (…) Precies dát maakt dit stuk uitmuntend. Focketyn en Eggers doen met Van Brabandts woorden wat de spots met het scènebeeld doen: ze lichten de boel op tot een prachtig prikkelend tafereel. (…)Een stuk dat je hart en ziel warmt als een fiere lentezon"KNACK - Els Van Steenberghe - ****

"Je zou als toeschouwer bijna vergeten dat je niet écht met Sartre en de Beauvoir op café zit. (…) Een aanrader!” - 8Weekly - Liesa Van Dyck - ****

"De tekst van filosoof en regisseur Stefaan Van Brabandt is een sterk weefsel geworden waarin het abstracte existentialisme in heldere taal is vervlochten met het met volle teugen genoten leven van twee geliefden in uiterst turbulente tijden." - Eindhovens Dagblad - Gerard Mesman

Sartre & de Beauvoir - teaser - Het Zuidelijk Toneel

Data

Praktisch

  • Basistarief: 20 euro
  • Jongeren -21 : 10 euro
  • Lerarenkaart: 19 euro
  • Abonneekorting 21-22: 18 euro

Extra

Extra: Stefaan van Brabandt geeft om 19.30u een gratis inleiding in de foyer.
Spel: Sien Eggers & Frank Focketyn
Tekst & regie: Stefaan Van Brabandt
Dramaturgie: Wannes Gyselinck
Artistiek Advies: Piet Menu, Petra Van Brabandt, Peter Van den Eede
Kostuumontwerp: Ilse Vermeulen
Techniek: Dimitri Devos
Productie: Diane du Pont, Lena van de Ven (stage)

Met de steun van Literatuur VlaanderenSartre & de Beauvoir is een coproductie van Het Zuidelijk Toneel, De Verwondering en Arenberg Antwerpen

Duur: 100 minuten

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be