HET BANKET, I SOLISTI EN VLAAMS RADIOKOOR

EGMONT

450 jaar geleden werd graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II. EGMONT vertelt een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven vanuit een hedendaags bewustzijn. Jan Decleir en Roy Aernouts vertolken de historische rollen van graaf van Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de hertog van Alva.

450 jaar geleden werd graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II in de tweede helft van de 16de eeuw. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige Oorlog in. Na zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden. Zijn levensverhaal inspireerde vele volgende generaties en zindert ook vandaag nog door.

Met felle spots op de geschiedenis werpt Egmont een kritisch licht op onze eigen tijd. Net zoals Beethoven en Goethe dat meer dan 200 jaar geleden deden vanuit de woelige tijd waarin zij leefden. Beethoven schreef zijn 3de symfonie ter ere van Napoleon en schrapte terstond Bonaparte van zijn partituur toen die zichzelf uitriep tot keizer en de verworven vrijheden van de Franse Revolutie weer inperkte. Met Egmont viert Beethoven het vrije individu. Tekst en muziek vertellen in Egmont een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven, en vanuit een hedendaags bewustzijn.

Niemand minder dan Jan Decleir en Roy Aernouts vertolken de historische rollen van graaf van Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de hertog van Alva.

Voor aanvang van deze voorstelling kan je een inleiding bijwonen door onze huisspreker Bert Demunter. De inleiding geeft je achterliggende informatie over het gezelschap en/of de voorstelling die je met een andere invalshoek naar de voorstelling laat kijken. Deze inleiding start om 19u30 en is gratis.

Data

Praktisch

  • Basistarief: 25 euro
  • Jongeren -21 : 10 euro
  • Lerarenkaart: 24 euro
  • Abonneekorting 21-22: 23 euro

Extra

Concept: Het Banket i.s.m. Francis Pollet
Tekst en regie: Tristan Versteven, Brechtje Louwaard
Muziek: Ludwig van Beethoven, Alain Craens Spel: Jan Decleir, Roy Aernouts
Ensemble: I SOLISTI
Koor: Vlaams Radiokoor In samenwerking met Cultuurcentrum Mechelen.

Een productie van Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor.
In coproductie met Festival van Vlaanderen Mechelen (Lunalia)

www.hetbanket.be
www.isolisti.be

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be