ELIOTT KNUETS & JONATHAN COLLIN

DOUBLE BILL - JAZZCONCERT

CC de Meent heeft een jarenlange traditie en faam op het vlak van jazz-concerten. Wanneer 2 jonge toptalenten uit Beersel en omstreken op het punt van hun grote doorbraak staan, geven we hen maar al te graag een kans op ons podium in een nu al legendarische double bill. En dit onder het goedkeurende oog van onze doorwinterde jazz-man Peter Hertmans. Exclusief voor CC de Meent zullen beiden ook samen een paar nummers brengen.

ELIOTT KNUETS
INTRODUCING ELIOTT KNUETS is het allereerste project van Beerselaar Eliott Knuets als leider. Een album dat hij op 17-jarige leeftijd opnam in januari 2021. Geruggensteund door Olivier Collette (piano), Sam Gerstmans (contrabas) en Daniël Jonkers (drums) bevat het project persoonlijke composities, allemaal geschreven door Eliott zelf. Hij haalt inspiratie bij grootmeesters van de jazz zoals Miles Davis, John Coltrane… maar ook van moderne artiesten als Aaron Parks, Mike Moreno, Kurt Rosenwinkel…

Twee jaar geleden nam de toen zestienjarige Eliott Knuets deel aan een jamsessie met Wynton Marsalis, in het café van Bozar, waar de jazzgrootheid net een concert had gespeeld. De gitarist uit Dworp maakte kennelijk grote indruk, want Marsalis nodigde hem meteen uit voor een concert in New York, dat door corona jammer genoeg tot een livestream werd gereduceerd. Maar voor Knuets was de trein vertrokken, en omdat hij door de lockdowns toch tijd zat had, is er nu al zijn debuut-cd, op zijn achttiende. Van de rockmuziek waarmee hij opgroeide, is hier geen spoor. Dit is echt wel jazz, smaakvol en vrij bedaard, waarin zachtjes de invloed doorklinkt van de door Knuets zo erg bewonderde Pat Metheny. De gitarist wordt onder meer bijgestaan door pianist Olivier Collette (zijn oom), alsook door de saxofonist en fluitist Stéphane Guillaume. Zijn leermeester Peter Hertmans speelt mee op twee tracks, waaronder het aan Knuets opgedragen ‘Eliottism’. Eliott Knuets is een talent om te volgen. (De Standaard)

LÉMAN
Léman is een project geboren in Jonathan Collin-Bouhons gedachte. Het repertoire bestaat volledig uit originele composities door de 18-jarige Belgische contrabassist. Zijn grootste inspiratie haalt hij vooral bij Scandinavische jazzartiesten zoals Arve Herniksen, Mathias Eick, Lars Danielsson, Helge Lien ... maar ook componisten van diverse genres zoals Chick Corea, Friedrich Chopin, The Beatles, ... Natuurlijk zou dit project nooit hebben kunnen bestaan zonder de fantastische muzikanten die in dit project elk hun eigen persoonlijkheid meebrengen en de stukken laten leven. Fabrice Alleman (sax), Peter Hertmans (gitaar), Ivan Paduart (piano), Daniel Jonkers (drums) en natuurlijk zijn grote zus Elodie Collin (zang).

Jonathan Collin-Bouhon is een jonge Belgische elektrische bassist/contrabassist en componist geboren op 20 februari 2004. Hij begint op 5-jarige leeftijd met muziek spelen op een privéschool waar hij de basis van het drummen leerde. Dan begint hij klassieke gitaar te spelen, maar daarin voelt hij zich niet helemaal thuis.Hij beslist daarom zelf de elektrische bas te starten door te luisteren naar de Red Hot Chili Peppers, Metallica, de Jackson 5 enz. voordat hij op 13-jarige leeftijd naar de middelbare school voor podiumkunsten "Kunsthumaniora Brussel" gaat. Een school die hem kennis zal laten maken met "jazz". Hij wordt smoorverliefd op deze muziek en is daar de hele tijd mee bezig. Hij volgt daar lessen bij Janos Bruneel, Wouter Berlaen, Christophe Devisscher, Dieter Limbourg, Bert Cools en vele anderen.

In 2018 wint hij de audities om zich als contrabassist bij het Youth Jazz Collective aan te sluiten, hoewel hij pas 2 maanden contrabas speelt. Deze bigband, onder leiding van Frank Vaganée, liet hem vele ontmoetingen toe, waaronder die met leadsaxofonist Nero Vergaert, met wie hij zal spelen in het project “Collision”.Collision is een moderne jazzliveband die Jonathan samen met Eliott Knuets, Nero Vergaert en Rémi Guesquière creëert. Ze spelen voornamelijk originele composities.In 2020 verkrijgt Jonathan het “topkunstenaarsstatuut”, een statuut georganiseerd door de Vlaamse overheid, waardoor hij vrijstelling kan krijgen voor bepaalde lessen van zijn middelbare school en in plaats daarvan het Jong Talent-programma mag volgen aan het “Koninklijk Conservatorium Brussel”. Hij volgt daar lessen bij Bart de Nolf, Christophe Walemme en Diederik Wissels.In 2021 neemt Jonathan zijn eerste persoonlijke project op, samen met Fabrice Alleman, Ivan Paduart, Peter Hertmans, Daniel Jonkers en Elodie Collin (zijn zus).

KNUETS/COLLIN B. "Till There Was You" (Home Session #1)

Data

Praktisch

  • Basistarief: 18 euro
  • Abonneekorting: 16 euro
  • Jongeren -21 : 10 euro
  • Lerarenkaart: 17 euro

Extra

Clubconcert // Double bill

Line-up:
Introducing Eliott Knuets: Eliott Knuets (gitaar) Matthias Van Den Brande (Saxofoon) Olivier Collette (piano) Basile Rahola (contrabas) Daniel Jonkers (drums)

Léman: Jonathan Collin (bas), Fabrice Alleman (sax), Peter Hertmans (gitaar), Ivan Paduart (piano), Daniel Jonkers (drums) & Elodie Collin (zang).

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be