ADAM

AFRIKAFILMFESTIVAL

In de Medina van Casablanca runt Alba, moeder van een 8-jarig meisje, een Marokkaanse patisserie. Wanneer Samia, een jonge zwangere vrouw, bij haar aanklopt, kan Abla zich niet inbeelden dat haar leven voorgoed zal veranderen. Een toevallige speling van het lot, twee vrouwen op de vlucht en de weg naar de essentie van menselijkheid.

Regisseur Maryam Touzani ontroert met een bescheiden en empathisch debuut over de diepgewortelde affectie tussen twee door het leven beproefde vrouwen die elkaars leven voorgoed veranderen. De aanvang van ‘Adam’ heeft wel iets weg van een kerstverhaal. Samia (Nisrin Erradi) klopt overal aan in de hoop ergens een overnachtingsplaats te vinden, maar voor een ongehuwde, zwangere vrouw is nergens plaats. Ook weduwe Abla (Belgische actrice Lubna Azabal) wijst de jonge vrouw de deur, maar wanneer ze haar later op straat ziet slapen breekt haar hart en haalt ze Samia toch in huis.

Beide vrouwen zijn gehard door het leven: Samia wil absoluut geen emotionele band met haar ongeboren kind, terwijl Abla nog steeds lijdt onder de dood van haar man. Maar gelukkig is er Abla’s tienjarige dochter Warda (Douae Belkhaouda), een waar zonnestraaltje van een kind. Wanneer Abla uiteindelijk Samia’s hulp aanvaardt bij het bereiden van rziza, leren de vrouwen de muren afbreken die ze rond zichzelf opgebouwd hadden.

‘Adam’ is een sterke en capabele film en een ode aan moederschap die twee uitzonderlijke actrices de kans geeft om het beste van zichzelf te geven.Film in het kader van het Afrikafilmfestival en in samenwerking met de organisatie van Afrika Feest.

Data

Praktisch

  • Basistarief: 7 euro
  • Filmpas: 5 euro
  • Gratis (met code): 0 euro
  • Filmticket naar keuze: 0 euro

Extra

Marokko - 2019

Regie: Maryam Touzani

Met oa: Lubna Azabal, Nisrin Erradi, Douae Belkhaouda, Aziz Hattab, Hasnaa Tamtaoui

Duur: 98 minuten

Originele versie, Fr/nl ondertiteld.

Film in het kader van Afrika Filmfestival en in samenwerking met de organisatie van Afrika Feest

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be