JANA VASILJEVIĆ

EXPO - Platteland

Jana Vasiljević (°1990) is illustrator en stripmaker en gevestigd in Gent. Ze werd geboren in Belgrado, waar zij in 2009 afstudeerde als Packaging designer aan de Belgrado School of Design. Daarna verhuisde ze naar België om Illustratie te studeren aan Sint Lucas in Gent. Ze is de dochter van een Servische vader en een West-Vlaamse moeder, en die verschillende culturele achtergronden en ervaringen hebben altijd een grote invloed gehad op haar werk, zowel op de vorm als de inhoud. Ze bracht de lockdown door in het landelijke Zomergem. Met zicht op de populieren, voorbijtrekkende ganzen, boeren op hun veld,… Het resultaat is een visuele liefdesbrief aan het platteland.

Over de expo PLATTELAND:

“Als kind had ik niet veel liefde voor het platteland. Het was er saai en ik kon er geen bijzondere vreugde in vinden om er tijd door te brengen. Er was geen prikkeling, enkel een rust die mijn tienerzelf als lethargisch ervaarde.
Maar zoals ze in het Servisch zeggen: “je kan het meisje uit het dorp halen, maar het dorp niet uit het meisje.”
Ik veranderde. Na zovele jaren stadsleven ervoer ik het platteland ineens anders. Ik begon de niet-saaie kant van het platteland te observeren. Dezelfde dingen van toen kregen ineens betekenis: mijn opa die de manielenkampioen was; de hoevetocht georganiseerd in het dorp; mijn neef die zijn bordercollie trainde om schapen te hoeden; jonge kinderen die met tractoren rijden in smalle straatjes tussen velden; de authentieke blauwe lange jas met zilveren knopen gedragen door mijn oma en elke andere boerin die je aan het werk zou zien.

Wegens de wereldwijde coronapandemie die resulteerde in massale gedragsaanpassingen, was ik genoodzaakt de quarantaine enkele maanden door te brengen weg van Gent, ergens langs de Brugse vaart. Wekenlang was ik daar op een oude boerderij net buiten het dorp met de meest charmante naam - Zomergem. Zittend aan de achterkant van het huis, op een houten picknicktafel, had ik zicht op een stormrij populieren, die fungeerde als toneelgordijn voor de langzaam veranderende taferelen. Het podium was een enorme vlakte van velden en een dagelijkse wisseling van groen, geel en bruin. De acteurs waren boeren die hun land verzorgden, twee Canadese ganzen (onlangs met kuikens) en een grote familie herten. De vreemde mentaliteit die de wereldwijde onzekerheid van de lente van 2020 me opleverde, had me plotseling op een nieuwe manier doen kijken naar een vertrouwde omgeving.

Tijdens mijn wandelingen en fietstochten begon ik scènes vast te leggen die mijn aandacht trekken. Veelal uitgestrekte groen- en geelvlakken, met verticale kunstmatige structuren, huizen en stallen in dat herkenbare duistere rood en bruin. Die voor mij typisch Vlaamse taferelen probeer ik te documenteren in een beeldtaal die ik in al die jaren weg van het platteland heb ontwikkeld.”

Data

Praktisch

Extra

Expo van 20 september t.e.m. 09 oktober

De expo is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren.
Elke werkdag: 8.30 - 12 u. & 15 - 17 u.

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be