LA VOLTA/FRANK FOCKETYN, EVGENIA BRENDES & PHILIPPE THURIOT

DE VIJFDE VAN LUDO (+gratis inleiding)

DE VIJFDE VAN LUDO is een voorstelling geïnspireerd door Ludwig van Beethoven, over onvervulde dromen en doof zijn voor elkaar. Een muzikale dramadie vol menselijk gestuntel en donkere humor, maar ook met wat troost: ‘Want Ludo, wij hebben altijd nog de muziek!’.

Meneer? Ik ga even door uw papieren, goed? Van Beethoven? Cool zeg… is dat niet die van die muziek?!’ Die van die muziek… daar gaan we weer. Al van kindsbeen af hangt de schaduw van z’n gevierde oudovergrootoom over Ludo. Ludwig van - de grote Duitse componist. Een naam die deuren opent zou je denken. Achterachterachterkleinneef Ludo is echter een mislukte, verslagen man. Geen familie, gescheiden, muziekcarrière onbestaande. Opgevist uit het kanaal, met een delirium, ontwaakt Ludo in opvangcentrum ‘Het Beloofde Land’, een accordeon en wat partituursnippers als enig bezit.

Hoe vriendelijk de über-positieve verpleegster Stacey hem ook bejegent, Ludo reageert niet. Hij houdt zich doofstom. ‘Ik zeg niks. Ik staak.’ Na een leven lang genegeerd te zijn geweest, is hij niet van plan nu mee te werken. En al zeker niet met zo’n schelle emoe als Steesieweesie. Patiënt en verzorgster lijken elkaars volstrekte tegenpolen. Zodra hij de kans ziet, probeert Ludo zich van kant te maken. Maar zelfs daar slaagt hij niet in. ‘Ik hoor mama al vanuit d’r graf: “Ludo, zelfs sterven mislukt!”’

Componeren, dat was Ludo’s grote droom; de verklanking van z’n ziel delen en dat mensen daarnaar zouden luisteren. Je wilt als mens toch gehoord worden, nietwaar? Ambitieus; en al zeker met zo’n beroemde achternaam. Want of we nu willen of niet, onze stamboom brengt verwachtingen met zich mee. Soms ten goede, in Ludo’s geval blijkbaar niet. In z’n kamertje van eenzame opsluiting overschouwt hij het resultaat: zestig jaar frustratie en maar vier composities, aan flarden gescheurd. Zijn privéleven ligt nog meer aan diggelen, alleen pijnlijke herinneringen en desillusies kwellen de man. Maar Ludo zal de confrontatie met zijn verleden móeten aangaan, wil hij krijgen waar hij zo naar verlangt: rust.

Niemand kan voorzien dat Stacey en haar nieuwsgierige zoontje Alex hier een onmisbare rol in zullen spelen en dat Ludo al z’n krachten tezamen zal moeten rapen om nog één nieuw stuk te schrijven: Requiem, opus 5. Het zeemzoete gezegde ‘scherven brengen geluk’, is dan misschien toch niet zo naïef.

Voor aanvang van deze voorstelling organiseren we een inleiding met onze huisspreker Bert Demunter. Door het bijwonen van een inleiding krijg je achterliggende informatie over het gezelschap en/of de voorstelling die jou met een een andere invalshoek naar de voorstelling laten kijken. Deze inleiding start om 19u30 en is GRATIS.

Data

Praktisch

  • Basistarief: 20 euro
  • Abonneekorting 21-22: 18 euro
  • Lerarenkaart: 19 euro
  • Jongeren -21 : 10 euro
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Extra

Inleiding om 19:30
voorstelling om 20:15
duur voorstelling: 90 min.

Concept: Ralph Broos
Tekst en regie: Thomas Janssens
Muziek: Ludwig van Beethoven
Composities: Robert Groslot
Spel: Evgenia Brendes, Frank Focketyn en jongetje
Accordeon: Philippe Thuriot

Vormgeving: Simone Eggen
Kostuums: Erika De Bondt
Geluid en licht: Iben Stalpaert
Fotografie: Jan Allaerts
Grafische vormgeving: Toon Van Wemmel

Dop: Wim Dickens;
Video: Dieter Allaerts
Casting: Ann Willems

Productie: La Volta

Met de steun van De Werf, Aalst.
Met dank aan cc De Kern, Wilrijk.
Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid.

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be