FIXKES

PARKCONCERTEN

Wie kent Myspace nog? De voorloper van Facebook. Van Soundcloud ook, want je kon er ook muziek op zetten. Fixkes deed dat, eind 2005. Sam Valkenborgh en co hadden welgeteld één repetitie op de teller, maar wilden per se een demo opnemen, kwestie van op tijd te zijn voor Humo's Rock Rally. En dus werd de garage van ma en pa Valkenborgh tot studio gedoopt en werden vier nummers opgenomen, tussen de fietsen en het oud papier: Ik zen van Stabroek, Ongelukkig, Seuzeke en kvraagetaan. De auto kon gelukkig buiten blijven staan.

De Rock Rally haalden ze niet, maar het was eind 2005 en Myspace was de next big thing, en het was daar dat de demo's van Fixkes al snel een eigen leven gingen leiden. Elektromuzikant Stijn vroeg de jongens uit Stabroek mee op tournee in Vlaanderen en Nederland, de demoversie van kvraagetaan viel verrassend op Studio Brussel te horen en eind 2006 liet Bart Peeters Fixkes opdraven in zijn eindejaarsshow op Eén. En toen kwam februari 2007. De officiële release van kvraagetaan, deftig opgenomen deze keer. Het nummer was meteen de hotshot van de week op Studio Brussel en parkeerde zich niet veel later op de eerste plaats in de Ultratop. Zestien weken op 1. Nooit gebeurd. Fixkes was the next big thing. Iedereen kon het lied meezingen. Van 7 tot 77.

Over naar 2020. Myspace is het niet geworden. Fixkes ook niet. Na de storm kwam de stilte, maar Fixkes bleef wel bezig. Bleef schaven aan teksten en nummers, ruilde het kleine en breekbare al eens in voor een vette gitaarsolo of een streepje hiphop. En werd beter. Ondertussen, vijftien jaar na die eerste repetitie, staan er vier albums op de teller. Het vijfde is ook al gepland: najaar 2021. De stijl? Jaren negentig, is dat een stijl? Wat Pavement, Beastie Boys, Cake of Weezer? 'Rock is dood', zingt Sam op de nieuwe single 'Swijle zo grappig'. Zou best kunnen, maar als heuptasjes mogen, broeken weer de breedte in gaan en sweaters om het hardst schreeuwen, is het alleen nog wachten op spermajeans. Of Fixkes. Of de twee samen natuurlijk.

Om deze voorstelling veilig te laten verlopen zijn er enkele maatregelen nodig, mogen wij vragen deze maatregelen zeker door te nemen voor u naar een voorstelling komt.

Data

Praktisch

  • Basistarief: 18 euro
  • Jongeren -21 : 10 euro

Extra

Sam Valkenborgh: zang, bas
Peter Deckers: gitaar, mondharmonica
Jan Valkenborgh: drums
Bart Palmers: toetsen
Mike Engels: rap, gitaar

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be