DE PREMIER

EXTRA FILM

In DE PREMIER wordt de Belgische eerste minister op weg naar een belangrijke ontmoeting ontvoerd. Hij verneemt dat ook zijn vrouw en kinderen worden gegijzeld. De premier zal hen enkel terugzien indien hij de persoon die hij later die dag zal ontmoeten, vermoordt. En die persoon is niemand minder dan .... de president van De Verenigde Staten. De premier staat voor een onoplosbaar dilemma. Kiezen voor zijn publieke plicht of voor zijn vrouw en kinderen. Wat begon als een veelbelovende dag, ontaardt in een ware nachtmerrie en emotionele rollercoaster.

Erik Van Looys voorliefde voor Amerikaanse spektakelthrillers is niet afgenomen na zijn uitstapje naar Hollywood. Integendeel. In DE PREMIER toont hij zich een gedegen student van zowel Alfred Hitchcock als James Bond. Bigger, better, faster, stronger. Als Erik Van Looy één adagium heeft meegenomen na zijn verblijf in Hollywood, is het dat wel. DE PREMIER heeft alle ingrediënten van zijn vorig werk - koele filters, flashbacks, Koen De Bouw en gestileerde decors - maar draait de spektakelknop een stuk verder open. (De Morgen – Ewoud Ceulemans)

Net zoals in DE ZAAK ALZHEIMER en zijn LOFT-films zijn het tempo, de plotstructuur en de dialogen wel overduidelijk op Amerikaanse leest geschoeid: soms lijkt het zelfs alsof Van Looy de dialogen eerst in zijn hoofd in het Engels heeft geformuleerd, om ze vervolgens in catchy Vlaams om te zetten. Van Looy put ook – overigens meer tot ons plezier dan tot onze ergernis - rijkelijk uit het arsenaal van Hollywoodclichés: zo vindt u in DE PREMIER een variant terug op het welbekende cliché van de talking killer, waarbij de booswicht op een bepaald moment uitgebreid de tijd neemt om tekst en uitleg bij het complot te verschaffen (en om aldus antwoord te geven op de ‘Is dit nu allemaal niet iets te vergezocht?’-vraag die sommigen onder u ongetwijfeld zullen stellen). ‘Mijn beste tot nu toe,’ zei Van Looy twee weken geleden in Humo. Wij spreken hem niet tegen. (Humo – Erik Stockman)

TRAILER

Ruilbox

Heb je tickets over of ben je op zoek naar tickets? Gebruik onze ruilbox.

Praktisch

  • Basistarief: 7 euro
  • Filmpas: 5 euro
  • Gratis (met code): 0 euro

Extra

België. 2016.
Regie: Erik Van Looy.

Met o.a.: Koen De Bouw, Tine Reymer, Charlotte Vandermeersch, Dirk Roofthooft, Stijn Van Opstal en Wim Willaert.

Duur: 113 min.

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be