NIET SCHIETEN

EXTRA FILM

Bij de laatste aanslag van de Bende van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de 9-jarige David Van de Steen hoe zijn ouders en zus voor zijn ogen worden neergeschoten. Hijzelf blijft zwaargewond en verweesd achter. De grootouders Albert en Metje vangen hun kleinzoon op en hebben de loodzware opdracht om ondanks het grote verlies en verdriet, en vele onbeantwoorde vragen, hun kleinzoon een toekomst te bieden...

NIET SCHIETEN grijpt je al heel vroeg bij je nekvel. Nauwelijks hebben we het gezin Van de Steen leren kennen, of moeder, vader en dochter worden al koelbloedig afgemaakt. Het is 9 november 1985, en de Bende van Nijvel voert een gruwelijke aanslag uit op de Delhaize in Aalst. Zoon David, 9 jaar (op die leeftijd gespeeld door Mo Bakker, later door diens oudere broer Kes), krijgt ook lood in zijn lijf gepompt, maar overleeft het bloedbad ternauwernood. Jan Decleir levert op zijn 72ste een van de indrukwekkendste acteerprestaties uit zijn carrière. De emoties die op zijn gezicht te lezen vallen wanneer hij de lichamen van zijn vermoorde familie moet identificeren, gaan door merg en been. (De Morgen – Lieven Trio)

In zijn beste film sinds DAENS zoomt Stijn Coninx niet alleen in op het persoonlijke drama van David Van de Steen, die bij een overval van de Bende van Nijvel zijn zus en zijn ouders heeft verloren. De cineast borstelt ook een portret van Davids grootvader, die 25 jaar naar gerechtigheid heeft gezocht, én hij probeert ons in één moeite door enig inzicht te verschaffen in de schandalige manier waarop het gerecht een zootje heeft gemaakt van het Bende-dossier. Bravo dus voor Coninx en zijn scenaristen, die al die elementen in één soepele en meeslepende film hebben gegoten, die op de beste momenten zelfs iets weg heeft van de paranoïde Hollywoodthrillers uit de jaren 70, zoals THREE DAYS OF THE CONDOR en THE PARALLEX VIEW. Dat sommige jaren 80-pruiken eerder thuishoren op het amateurtoneel, en dat er wat de vertolkingen betreft hier en daar een kloofje gaapt tussen Jan Decleir (groots!) en sommige andere acteurs, behoort tot de onbeduidendedetailkritiek. (Humo – Erik Stockman)

TRAILER

Data

Praktisch

  • Basistarief: 7 euro
  • Filmpas: 5 euro
  • Gratis (met code): 0 euro

Extra

België, 2018.
Regie: Stijn Coninx

Met o.a.: Jan Decleir, Viviane De Muynck, Mo en Kes Bakker, Jonas Van Geel, Louis Talpe, Elke Van Mello, Zita Wauters.

Duur: 139 min.

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be