JAZZLAB-CLUBCONCERT

ASPEN LABEL NIGHT

Geen band deze keer, maar een label. Aspen Edities is een klein, onafhankelijk platenhuis dat zich op de kaart gezet heeft met prachtig vormgegeven releases. De muziek beweegt tussen jazz en improvisatie, hedendaagse klassiek, pop- of folkinvloeden, en elektronica. Deze label night combineert vaste waarden met extra combinaties van muzikanten uit de dichte en iets minder dichte omgeving van Aspen.

ASPEN EDITIES

Aspen Edities werd opgericht door muzikanten Ruben Machtelinckx en Niels Van Heertum, samen met schrijfster Sanne Huysmans. Ze geven naar eigen zeggen ‘integrale muziek’ uit, muziek die ontsnapt aan traditionele genres, gemaakt door muzikanten die op koppige wijze een geheel eigen pad kiezen. En die ambitie levert op: de releases worden steevast enthousiast onthaald in binnen- en buitenland. Het debuutalbum van het kwartet Porous Structures won de Klara Award voor de beste Belgische jazz cd van 2019.

NIELS VAN HEERTUM

Niels Van Heertum is als euphoniumspeler vooral actief in de improvisatiewereld. De jongste jaren werkte hij niet alleen graag voor en met Alain Platel, maar ook met bands zoals Veder, Book of Air: vvolk, Chantal Acda en Naïma Joris. Begin 2017 produceerde hij zijn eerste solo-cd JK’s kamer +50.92509° +03.84800°. Datzelfde jaar verscheen een tweede cd onder zijn hoede: evergreen van Veder. In 2019 verscheen een nieuw solo-album in de vorm van een split-album met de Pakistaans-Amerikaanse muzikant en componist Shahzad Ali Ismaily. Van Heertums solomuziek mijdt de bombast, mikt op een sobere, soms desolate eenvoud. Het is minimaal, maar toch rijk. Deze artiest doet zeer mooie dingen met de combinatie van experiment en emotie, die elkaar nooit uitsluiten.

Niels Van Heertum euphonium

KARL VAN DEUN

Karl Van Deun is gitarist en componist. Sinds de jaren 80 is hij als muzikant actief in verschillende genres, van jazz tot volksmuziek, van swing tot fingerpicking. Hij werkte onder meer met Mal Waldron, Erwin Vann, Pierre Van Dormael, Michel Hatzigeorgiou, Kurt Van Herck, Dré Pallemaerts en Philip Catherine. In 2006 bracht het Kurt Van Herck Trio ‘Le Mariage’ uit, als eerbetoon aan Karl Van Deun, met enkel composities van zijn hand. Als duo met Ruben Machtelinckx bracht hij twee albums uit, ‘Ask Me - Don't Ask Me’ (2014) en ‘Shapes’ (2016). In 2019 verscheen ‘almadies’ bij Aspen Edities, een handvol korte improvisaties, opgenomen door Pierre Van Dormael in Dakar in 1995. Hier telt niet het grote gebaar, maar de persoonlijke intimiteit.

Karl Van Deun gitaar

POROUS STRUCTURES

Porous Structures is een kwartet van gitarist Ruben Machtelinckx met Bert Cools (gitaar), Toma Gouband (percussie) en Joachim Badenhorst (rieten). Hun muzikale interactie is intens, maar beheerst en losgekoppeld van het grote gebaar. In hun fijnzinnige weefwerkjes en grillige dromerijen krijgen alle klanken een gelijke impact.De muziek kan daarbij volop ademen en is geënt op stilte. Niet spelen is immers geen gebrek aan klank, maar een moment met potentieel, een ruimte gevuld met spanning en mogelijkheden. Van die insteek maakt dit kwartet een kracht, trouw aan het credo dat het album siert: “We become aware of the void as we fill it”. In tijden waarin verstilling uitgegroeid is tot een luxe, is Porous Structures niet minder dan een revelatie.In 2020 ontving Porous Structures de Klara Award voor Beste Belgische jazz cd.

Ruben Machtelinckx gitaar

Bert Cools gitaar

Joachim Badenhorst rieten

Toma Gouband percussie

ASPEN LABEL NIGHTS

Data

Praktisch

  • Basistarief: 18 euro
  • Jongeren -21 : 10 euro
  • Lerarenkaart: 17 euro
  • Abonneekorting 21-22: 16 euro

Extra

Porous Structures (Ruben Machtelinckx, Joachim Badenhorst, Stijn Cools, Toma Gouband)

Karl Van Deun solo
Niels Van Heertum solo


Het tweede luik van de avond wordt ingevuld met een aantal wisselende bezettingen, met enkele andere muzikanten die het label bevolken.

duur: +- 120 min met pauze

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be