PIRANHAS (La paranza dei bambini)

FILM

De Italiaanse schrijver en scenarist Saviano (o.a. GOMORRA), die al jaren ondergedoken leeft na bedreigingen door maffia, won op de jongste Berlinale de Zilveren Beer voor LA PARANZA DEI BAMBINI of PIRANHAS. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek over een bende jongeren in het woeste, treurende hart van Napels.

Een groep minderjarige patsertjes wil de criminele ladder in sneltempo beklimmen. De vijftienjarige Nicola en zijn maten worstelen met familie, groepsdruk en de liefde terwijl ze de smalle straten van Napels onderdompelen in scooterolie en vers bloed. Ze verhandelen drugs en aarzelen niet om hun wapens te gebruiken om de controle over de buurt over te nemen.

Giovannesi, die als regisseur ook aan GOMORRA meewerkte, bevolkt de cast met onervaren Napolitanen, en parkeert de film naast genreklassiekers als CIDADE DE DEUS en MEAN STREETS. IJzingwekkend, zelfs voor wie al drie seizoenen van GOMORRA achter de kiezen heeft.

Over PIRANHAS (LA PARANZA DEI BAMBINI)

"Conform de tendens in de recente Italiaanse cinema – denk maar aan snoeiharde misdaadkronieken als DOGMAN en SUBURRA – kiest Giovannesi niet voor het vermanende vingertje. Hij houdt het veeleer op een amorele registratie van geweld dat almaar meer geweld veroorzaakt, en waarbij de slachtoffers steeds jonger worden. Wat begint als een ontnuchterend from rags to riches-verhaal krijgt gaandeweg de allures van een noodlotsdrama. Het schokkende slotbeeld, waarin de protagonisten zich stoïcijns naar de plek van de finale afrekening begeven, is veelzeggend. Als het hedendaagse equivalent van de vogelvrijverklaarden in THE WILD BUNCH, BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID en andere westerns gaan ze doelbewust hun ondergang tegemoet." – Gorik De Heneau (Filmmagie)

“PIRANHAS is gebaseerd op een roman uit 2016 van onderzoeksjournalist en auteur Roberto Saviano, die onder permanente politiebewaking leeft sinds hij zich met zijn non-fictiebestseller GOMORRA de woede van de Camorra op de hals haalde. In LA PARANZA DEI BAMBINI (in het Nederlands uitgebracht als DE KINDEREN IN DE SLEEPNETTEN) gaat Saviano in op het fenomeen van jonkies (piranha’s) die de plek innemen van gearresteerde of omgekomen Camorra-bazen. Ook het mede door Saviano geschreven scenario van PIRANHAS, dat op het Filmfestival van Berlijn werd bekroond met een Zilveren Beer, drukt je hard met de neus op de feiten.” – Kevin Toma (Volkskrant)

BEKIJK DE TRAILER HIER

PIRANHAS - Officiële Nederlandse trailer

▶︎ Nu in de bioscoop! Zes jongens scheuren op hun scooters door de smalle straatjes van hun eigen Sanità-wijk in Napels. Onverschrokken waaghalzen zijn het die snel geld willen verdienen en indruk maken op hun 'helden' van de Napolitaanse Camorra. Deze 15-jarigen dragen merkkleding en de nieuwste sneakers, ze gebruiken de daken van de stad om hun wapens te testen.

Data

Praktisch

  • voorverkoop: 6 euro
  • Filmpas: 5 euro
  • Gratis (met code): 0 euro
  • Filmticket naar keuze: 0 euro

Extra

2019. Italië. Drama/misdaadfilm.
Regie: Claudio Giovannesi.
Met o.a.: Francesco Di Napoli, Viviana Aprea en Mattia Piano Del Balzo.
Duur: 105 min.
Originele versie. NL/FR ondertiteld.

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be