MUSEUMBUS - DEINZE

MUSEUM MUDEL & THEATERVOORSTELLING HET GEZIN VAN PAEMEL

Het gloednieuwe CC Leietheater in Deinze opent met een prachtige theatervoorstelling: HET GEZIN VAN PAEMEL met niemand minder dan Jo De Meyere in de hoofdrol. De voorstellingen waren snel uitverkocht, maar wij reserveerden alvast een aantal plaatsen. Vooraf brengen we een bezoek met gids aan museum MUDEL, met werk van o.a. Permeke en Raveel. En de tentoonstelling in de foyer van het CC rond Cyriel Buysse.

14.30u – 16.00u: rondleiding met gids in museum MUDEL
De collectie van het huidige 'Museum van Deinze en de Leiestreek' bestaat -zoals de bedoeling was bij de oprichting - enkel uit werken gemaakt door kunstenaars die gewoond en/of gewerkt hebben in de streek rond de Leie. Een streekmuseum met een nationale uitstraling. De gidsen bieden onze een diepere inkijk in het leven en werk van de Latemse schilders. Ze slaan een brug naar de actuele kunstscène met hedendaags werk van gerenommeerde kunstenaars uit Deinze en Vlaanderen. In de afdeling erfgoed ontdek je schatten uit het rijke industriële verleden van de regio. De verschillende Deinse speelgoedfabrikanten zijn er vertegenwoordigd met onder andere vooroorlogse kinderwagens, maar ook de bloeiende textielnijverheid en het uitgebreide verenigingsleven worden treffend in beeld gebracht.
16.15u-17.15u: vrije wandeling in het centrum van Deinze
Je krijgt even de tijd om op eigen kracht en tempo het centrum van Deinze te ontdekken.
17.30u-19u: diner
19u: vrij bezoek aan de expo in de foyer van het gloednieuwe CC: “Cyriel Buysse, zijn werk en zijn tijd.”
20u: theatervoorstelling HET GEZIN VAN PAMEL
Regie: Hans Van Cauwenberghe.

‘Z’hên op ’t volk geschoten, moeder.’ Met deze fenomenale openingszin start het meeslepende relaas van het gezin Van Paemel. Dit Vlaams boerengezin gaat begin 20ste eeuw gebukt onder armoede en wordt vernederd door de adel, tevens pachtheren van het erf. De kinderen Van Paemel leggen zich niet zomaar neer bij dit armtierig bestaan. Ze zijn jong en bruisen dan ook van levenslust. Dochter Cordule legt het aan met de vrijbuiter Masco, zoon Eduard is socialist en strijdt tegen sociaal onrecht in de stad. Ook de andere kinderen zoeken een nieuwe toekomst. Voor boer Van Paemel is er geen uitweg, ‘wirken, nondedzju! tot da’k ‘r bij valle’ is de kern van zijn leven.

In de Oost-Vlaamse streektaal komen de kleurrijke personages tot leven. Jo De Meyere realiseert één van zijn grootste dromen en speelt de boer met een vastberadenheid en naturel alsof hij in een boerenkiel geboren is. Hij omringt zich met amateuracteurs uit de streek.

Data

Praktisch

  • Basistarief: 70 euro

Extra

13.00u vertrek aan CC de Meent
14.00u – 16.00u: bezoek met gids in museum MUDEL
16.15u-17.15u: vrije tijd/wandeling in de nabije winkel- en wandelstraten van Deinze-centrum
17.30-19u: diner
19.00u-20.00u: mooie, leerrijke tentoonstelling in het Foyer van Cultureel Centrum 'Leietheater Deinze' : 'Cyriel Buysse, zijn werk en zijn tijd'
20.00u: Theatervoorstelling Het Gezin van Paemel in Cultureel Centrum 'Leietheater'
22.00u: huiswaarts.

Kostprijs: € 70 (inbegrepen: toegang tot museum, gids, diner, theatervoorstelling. Dranken aan tafel niet inbegrepen)

Max. 30 deelnemers.

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be