FREE SOLO

FILM

Alex Honnold is een legende in het zogenaamde free-solo klimmen: het bergklimmen zonder touw of enige andere vorm van beveiliging. En dat op grote hoogten, waardoor elk klein foutje letterlijk fataal kan zijn. Op zijn 30ste heeft Alex alle uitdagingen overwonnen, behalve die ene: de beklimming van El Capitan, de legendarische bergwand in het Yosemite National Park. In deze razend knappe film volgt filmmaker Jimmy Chin Alex in de voorbereidingen naar deze laatste grote uitdaging.

FREE SOLO is een visueel verbluffende documentaire over de eerste man die El Capitan beklom zonder veiligheidsuitrusting. Met andere woorden, wat Tom Waes maar heel moeizaam lukte in het derde seizoen van TOMTESTEROM doet Honnold in minder dan 4 uur en zonder touwen.
Chin, zelf ook een fervente klimmer, houdt zich vooral bezig met het stuntgehalte van de film. Het risico is er immers niet enkel voor Honnold, maar ook voor de cameracrew die met hem mee klimt (weliswaar mét veiligheidsuitrusting). Vasarhelyi raakte dan weer gefascineerd door de menselijke kant van het verhaal: Honnolds relatie met zijn vriendin Sanni McCandless. Bovendien staan beide regisseurs voor een moeilijke ethische kwestie: wat als het ergste gebeurt en Honnold valt?

Over FREE SOLO

De toeschouwers krijgen met Sanni iemand waarmee ze zich kunnen identificeren, want met Alex is dat schier onmogelijk. We delen haar angst en proberen met haar om haar geliefde te begrijpen. Op die manier transformeert Free Solo van een indringende studie van een perfectionist tot een door en door menselijke verhaal. (Vertigo – Chris Craps)

Knap is dat FREE SOLO aanvoelt als een spannende speelfilm, terwijl de informatieve waarde van een documentaire gewoon behouden blijft. (Filmtotaal – Frank Stol)

Elke berg heeft wat klimmers noemen een sleutelpassage, net als elke goede film. Het moment dat alles samenvat. Maar in de klimmersfilm FREE SOLO speelt de sleutelscène zich niet af op de berg – en dat is wat hem zo goed maak. (De Morgen – Toine Heijmans)

Free Solo - Academy Award Winner - Nederlandse trailer

Free Solo - Academy Award Winner - Nederlandse trailer

Vanaf 10 januari te zien in de Nederlandse bioscopen Het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, rotsklimmer die zijn levenslange droom wil verwezenlijken: Het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park,... free solo.

Data

Praktisch

  • voorverkoop: 6 euro
  • Filmpas: 5 euro
  • Gratis (met code): 0 euro
  • Filmticket naar keuze: 0 euro

Extra

2018 - Verenigde Staten
Regie: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
Originele versie NL/FR Ondertiteld.
Duur: 100 min.
Oscar voor Beste Documentaire.

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be