MUSEUMBUS - GAASBEEK

FEAST OF FOOLS. BRUEGEL HERONTDEKT + IJSJE IN KRIJMERIE

Pieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit. Waarom is dat zo, sinds de revival van zijn werk rond 1900? Hoe komt het dat hij uitgroeide tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché? In de expo "Feast of Fools. Bruegel herontdekt" maakt de bezoeker kennis met een reeks sleutelwerken van Vlaamse en internationale kunstenaars die ‘iets met Bruegel hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren die, citeren hem, … en tonen zo aan dat zijn werk niets aan relevantie heeft ingeboet.

De tentoonstelling vertrekt vanuit ‘het grote misverstand’, toen Bruegel in de nadagen van de romantiek geproclameerd werd tot een diep in de Vlaamse klei gewortelde schilder van boerenpsalmen, krakende sneeuwlandschappen en eeuwig ruisende korenvelden. De expo peilt naar de manier waarop Vlaamse en bij uitbreiding Belgische en internationale kunstenaars tijdens het interbellum en ook nadien nog omgingen met zijn artistiek legaat. Wij focussen daarbij op de volgende kunstenaars: James Ensor, Valerius De Saedeleer, Jules De Bruycker, Gustave Van de Woestyne, Jean Brusselmans, Constant Permeke, Anto Carte, Otto Dix en George Grosz.

Hierbij aansluitend trekt de tentoonstelling verschillende hedendaagse registers open, met kunst, performance en muziek. In samenwerking met curatoren Luk Lambrecht en Lieze Eneman wordt aan een tiental kunstenaars gevraagd om in te spelen op thema’s uit Bruegels oeuvre of op de interpretatie daarvan door de generatie van de herontdekkers. Deze creaties worden gekoppeld aan binnen de context relevant bestaand werk. Deelnemende kunstenaars zijn Pascale Marthine Tayou, Honoré d’O, Emanuelle Quertain, Jan Van Imschoot & Salam Atta Sabri, Dirk Braeckman/Franz West/Lisbeth Gruwez, Kasper Bosmans, Gilberto Zorio, Grazia Todori, Anetta Mona Chisa & Lucia Tkácová, Christoph Fink, Daniel Buren, Jimmie Durham & Ricardo Brey en Bart Lodewijks.

De expo pakt verder uit met een creatie van Rimini Protokoll, een van Berlijns meeste creatieve theatergezelschappen. Zij ontwikkelen een installatie, die een interactief en immersief contrapunt vormt bij het tentoonstellingstraject: Global Village. Naar Bruegel. Rimini Protokoll tekent een eigentijds ‘portret’ van het landleven in de vorm van een video-installatie met Virtual Reality-brillen. Zoals in Bruegels schilderijen wordt de bezoeker/kijker geconfronteerd met een complex spel van gebaren en onderlinge relaties, dat de essentie van het rurale bestaan oproept, niet alleen in Vlaanderen, maar over de hele wereld. De installatie plaatst de bezoeker onverhoeds in het midden van dit maatschappijmodel.

De tentoonstelling Feast of Fools. Bruegel herontdekt kadert binnen het project ‘Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen, die Feast of Fools. Bruegel herontdekt steunt.Een gids leidt ons rond in de expo en de museumtuin. We sluiten de namiddag af met een ijsje in de krijmerie van Gaasbeek.

in de pers

VRT - Pieter Bruegel de Oude is eeuwig jong op de tentoonstelling "Feast of Fools" in het kasteel van Gaas

do 11 apr 2019

Het Kasteel van Gaasbeek toont de invloed die Bruegel had en nog altijd uitoefent op heelder generaties kunstenaars, van tijdgenoten van 'm, tot nu bij ons, tot in Iran en Afrika. "Feast of Fools" maakt de titel helemaal waar.

Data

Praktisch

Extra

13u: vertrek aan CC de Meent
14u-15.30u: rondleiding met gids doorheen de expo en de museumtuin
15.30-16u: vrij bezoek
16.30: ijsje met een kop koffie in Krijmerie van Gaasbeek.
17.30u: huiswaarts.
Prijs: €48 (toegang tot de expo, gids, bus en ijsje met kop koffie zijn inbegrepen)

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be