COUREUR

FILM

De jonge Felix Vereecke groeit op als een insider op wielerwedstrijden van een veteranenbond; een bizarre wereld geïnfecteerd met alcohol, geweld en verboden middelen waar zijn vader Mathieu de scepter zwaait, zowel met de pedalen als met de vuisten. Felix moet en zal ook coureur worden, daar heeft hij alles voor over. Zijn vader gaat ook ten volle voor deze droom. Hij ziet in zijn zoon een kans om zijn eigen mislukte wielerdromen waar te maken.

Omwille van zijn vertraagde pubertijd, zijn de eerste wedstrijden van de jonge Felix rampzalig, tot grote schande van Mathieu. Eenmaal volgroeid, geeft Felix echter blijk van talent. Zijn succes levert hem de bewondering maar ook de jaloezie op van zijn vader. Als nationaal beloftekampioen gaat Felix zijn eigen weg. Hij wil het gaan waarmaken in het beloofde land van het jeugdwielrennen: Italië. De moordende concurrentie en zijn frêle gezondheid spelen hem echter parten. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als de verzwakte Felix in België op bezoek komt, geeft Mathieu hem een bloedtransfusie met zijn eigen bloed. Zo kan er toch een stukje van hem bij zijn wanneer zijn zoon hun gedeelde droom waarmaakt: de leiderstrui in de gerenommeerde Baby Giro pakken. Mathieu blijft zijn bloed afstaan, zelfs via de post. Nu zal niks hen nog tegenhouden. Zelfs niet het risico op kanker. Want wat stelt kanker nu eenmaal voor, als je de koers van je dromen kan winnen?

COUREUR vertelt het verhaal van Felix Vereecke, een jonge Vlaamse wielrenner die zijn leven in de weegschaal legt om kampioen te worden. Achter zijn overtuiging om te slagen tegen elke prijs, gaat het verlangen schuil om het respect te winnen van zijn vader Mathieu, die in zijn zoon een middel ziet om zijn eigen mislukte wielerdromen te vervullen.

De film is gedeeltelijk gebaseerd op Merckens eigen bewogen wielerverleden. Hij werd in 2000 nationaal kampioen wielrennen bij de eliterenners zonder contract. Later ontdekte hij in Italiaanse loondienst dat zijn lichaam eigenlijk niet geschikt is voor de slopende sport. Hij keerde zijn jongensdroom de rug toe en ging film studeren.

Over COUREUR

Je hoeft geen koersfanaat te zijn om van COUREUR te houden. Regisseur Kenneth Mercken, ooit beloftekampioen, is zelfs beenhard voor de sport waaraan hij een deel van zijn leven wijdde. Maar tussen de tragiek schemert ook prachtige poëzie door. (De Morgen – Ewoud Ceulemans)

Coureur|Film Fest Gent 2018

Felix grows up as an inside spectator at veterans' bike races - a violent, drug-infused world where his father dominates with both pedals and fists. Felix follows in his father's footsteps, making him proud but jealous at the same time. On his way to becoming a pro rider, he rebels and flees to Italy, the promised land of youth cycling.

Data

Praktisch

  • voorverkoop: 6 euro
  • Filmpas: 5 euro
  • Gratis (met code): 0 euro
  • Filmticket naar keuze: 0 euro

Extra

België/Italië. 2018. Drama.
Regie: Kenneth Mercken
Met: Karlijn Sileghem, Koen De Graeve, Niels Willaerts e.a.
Duur: 96 min

Originele versie, NL/FR ondertiteld.

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be