UTØYA 22. JULI

FILM

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechts-extremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.

De Noorse regisseur Poppe neemt je 72 minuten mee naar de hel. Zo lang duurde de aanslag van 22 juli 2011 op het eiland Utøya, waar 69 deelnemers van een jeugdkamp werden doodgeschoten. Terrorist Anders Breivik wordt genoemd noch getoond in deze zeldzaam indringende reconstructie; alle aandacht gaat uit naar de slachtoffers. Hoofdpersoon Kaja (uitmuntende nieuwkomer Berntzen) is fictief, maar haar verhaal werd gebaseerd op getuigenissen van overlevenden. Dat alles werd gefilmd in één onafgebroken shot, is meer dan een gimmick: de intense cameravoering brengt de chaos en paniek akelig dichtbij.

Over UTØYA 22. JULY

Poppe filmt de hele aanval in één lange take. Een technisch huzarenstukje met verpletterende impact. Alsof je er zelf bij bent. Ook de geluidsband trekt je mee in de ervaring. Net zoals Son of Saul de hel van Auschwitz via je trommelvliezen deed binnensijpelen, zo gaat het geschreeuw en het eindeloze geweervuur in UTØYA 22. JULY door merg en been. Maar hoe dan ook is UTØYA 22. JULY de ontdekking van een fenomenale actrice: de Noorse Andrea Berntzen. Hoe zij anderhalf uur lang pure doodsangst uitademt, dat doen zelfs de groten van Hollywood haar niet zomaar na. (De Morgen – Lieven Trio)

Zo’n one shot movie is verraderlijk en aartsmoeilijk, maar Poppe zorgde voor een heuse krachttoer die blijft nazinderen. Zijn aanpak versterkt niet alleen het realisme, maar ook het gezichtspunt. Zo blijven we altijd bij Kaja – een fictief personage, briljant vertolkt door Andrea Berntzen – en zien we Breivik enkel als een silhouet. Hoewel je min of meer weet hoe alles afloopt, is de spanning bijna ondraaglijk. Je wacht echt op een bevrijdende cut, maar die komt er niet. (Vertigoweb – Chris Craps) 

UTØYA 22. JULI - Bilingual trailer

Le 22 juillet 2011, un extrémiste de droite lourdement armé lance une bombe à Oslo, avant de se rendre sur l'île d'Utøya où se déroule un camp d'été pour les jeunes. Choqués par les nouvelles de la capitale, les jeunes sont en contact avec leur famille à la maison pour les rassurer qu'ils sont loin de l'incident et en sécurité.

Data

Praktisch

  • voorverkoop: 6 euro
  • Filmpas: 5 euro
  • Gratis (met code): 0 euro
  • Filmticket naar keuze: 0 euro

Extra

Noorwegen. 2018. Drama/thriller

Regie: Erik Poppe
Met: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Solveig Koløen Birkeland
Duur: 93 min.

Noors gesproken, NL/FR ondertiteld.

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be