UTØYA 22. JULY

FILM

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.

De Noorse regisseur Poppe neemt je 72 minuten mee naar de hel. Zo lang duurde de aanslag van 22 juli 2011 op het eiland Utøya, waar 69 deelnemers van een jeugdkamp werden doodgeschoten. Terrorist Anders Breivik wordt genoemd noch getoond in deze zeldzaam indringende reconstructie; alle aandacht gaat uit naar de slachtoffers. Hoofdpersoon Kaja (uitmuntende nieuwkomer Berntzen) is fictief, maar haar verhaal werd gebaseerd op getuigenissen van overlevenden. Dat alles werd gefilmd in één onafgebroken shot, is meer dan een gimmick: de intense cameravoering brengt de chaos en paniek akelig dichtbij.

UTØYA 22. JULI - Bilingual trailer

Le 22 juillet 2011, un extrémiste de droite lourdement armé lance une bombe à Oslo, avant de se rendre sur l'île d'Utøya où se déroule un camp d'été pour les jeunes. Choqués par les nouvelles de la capitale, les jeunes sont en contact avec leur famille à la maison pour les rassurer qu'ils sont loin de l'incident et en sécurité.


binnenkort in CC de Meent

Ruilbox

Heb je tickets over of ben je op zoek naar tickets? Gebruik onze ruilbox.

Praktisch

  • voorverkoop: 6 euro
  • Filmpas: 5 euro

Extra

Noorwegen. 2018. Drama/thriller

Regie: Erik Poppe
Met: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Solveig Koløen Birkeland
Duur: 93 min.

Noors gesproken, NL/FR ondertiteld.

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be