GIRL

FILM

GIRL vertelt een confronterend en ontroerend verhaal over identiteit en gender. De film laat ons binnenkijken in het leven van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Daarvoor trotseert ze de wereld maar vooral haar lichaam dat tegenstribbelt. Lara ondervindt dagelijks de grand écart tussen de realiteit van haar mannelijke biologie en haar vrouwelijke identiteit.

Over GIRL

Er zijn filmmakers die er jaren over doen om hun eigen stem te vinden. En er zijn jonge snaken die meteen perfect weten wat ze willen vertellen, en hoe. Lukas Dhont is zo iemand. GIRL is spectaculair in zijn eenvoud en precisie. Klein van opzet, maar enorm van impact: de kans dat deze film uw blik op transgenderpersonen voorgoed zal veranderen, is groot. De kans dat hij u tot in het diepste van uw ziel zal raken, reusachtig. Die onwaarschijnlijke prijzenregen in Cannes – de film won er vier prijzen, waaronder de prestigieuze Caméra d’Or, voor het beste debuut van het hele festival – kwam dus niet zomaar uit de lucht gevallen. (De Morgen – Lieven Trio)

GIRL is het filmdebuut waarmee de jonge Vlaamse regisseur Lukas Dhont hoge ogen wist te gooien op de laatste editie van het filmfestival van Cannes. Uiteindelijk ging zijn film met onder meer de Camera D'Or en de Un Certain Regard-trofee aan de haal. Een terechte zegetocht, want Dhont levert met zijn debuut een bijzonder indringend en invoelend portret af. (Filmtotaal – Jelle Fastenau)

We hebben GIRL nu tweemaal gezien, en nog steeds kunnen we er met ons hoofd niet bij dat het hier om een debuutfilm gaat. Hoe het hoofdpersonage in de bikkelharde balletles van enveloppé naar arabesque wordt gejaagd, hoe ze haar geslachtsdelen afplakt met tape, hoe ze worstelt met dat vreemde lichaam van haar: de 27-jarige Lukas Dhont vertelt het allemaal zonder sentiment, maar met een virtuositeit die we in België alleen nog maar hebben gezien bij de gebroeders Dardenne. En wat een hoofdacteur! Hoe Victor Polster na een opmerking van de balletlerares niet losbarst in tranen (wat in een slechtere film zou zijn gebeurd), maar slechts een wanhopige glimlach laat zien: het is juist, het is sterk gespeeld, en het is hartverscheurend. Regie en fotografie zijn voortreffelijk, maar het is Polster die ons in het gevoelsleven van Lara zuigt, het meisje dat werd geboren in het lichaam van een jongen. (Humo – Erik Stockman)

TRAILER GIRL

Trailer - GIRL

GIRL, een film van Lukas Dhont, vanaf 17 oktober in de Belgische zalen. GIRL, un film de Lukas Dhont, sortira le 17 octobre en Belgique. Girl - Instagram: @girl_thefilm Girl - Facebook: @girlthefilm

Data

Praktisch

  • voorverkoop: 6 euro
  • Filmpas: 5 euro
  • Gratis (met code): 0 euro
  • Filmticket naar keuze: 0 euro

Extra

België/Nederland. 2018.Drama
Regie: Lukas Dhont
Met: Arieh Worthalter, Katelijne Damen, Oliver Bodart, Tijmen Govaerts, Valentijn Dhaenens, Victor Polster
Duur: 105 min

Originele versie, NL/FR ondertiteld

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be