BURNING

FILM

Tijdens een levering ontmoet Jongsoo, een jonge koerier, toevallig Haemi, een meisje dat vroeger in zijn buurt woonde. Ze vraagt hem om voor haar kat te zorgen tijdens een reis naar Afrika. Bij haar terugkeer stelt Haemi hem Ben voor, een mysterieuze jongen die ze daar ontmoette. Op een dag onthult Ben hen een vreemde hobby...

De ‘talk of the town’ tijdens het filmfestival van Cannes dit jaar was de psychologische thriller BURNING van de Zuid-Koreaan Lee Chang-dong. Een geniaal script en de meeslepende opbouw en een prachtige vertolking van Jun Jong-Seo maken deze film nu al tot een tijdloos meesterwerk.

"Een verhaal van Murakami wordt een meesterlijke film over een jongeman en zijn gefrusteerde verlangen." DE STANDAARD
"BURNING is een meesterwerk dat nog lang na de aftiteling blijft smeulen." KNACK FOCUS
"BURNING: onweerstaanbare combinatie van mysterie en poëzie." DE MORGEN

Over BURNING

BURNING gaat over fragiele mannelijkheid, erfelijke agressie en rauwe jaloezie, maar ook over de nare gevolgen van eenzaamheid. Tegelijk schetst Lee de enorme klassenverschillen die bestaan in zijn land, dat verscheurd wordt tussen rurale traditie en hyperkapitalistische, verwesterde toekomst. En dan is er nog die prachtige titel. Die verbeeldt Haemi’s allesverterende verlangen om écht te leven, Jongsu’s door liefdesverdriet en onmacht aangevuurde woede, maar ook de brandende sensatie waarmee je als kijker achterblijft: dat zeldzame, warme gevoel dat je net een klein meesterwerkje gezien hebt. (De Morgen – Lieven Trio)

Chang-dong heeft zijn verfilming van het Murakamiverhaal ‘Burning Barn’, op zijn beurt geïnspireerd door een gelijknamig verhaal van William Faulkner, overgeplaatst naar Zuid-Korea en uitgebreid met een sluimerend gevoel van algehele malaise, vaak gefilmd in een schemering ’s ochtends vroeg of wanneer de avond valt. Anders dan in zijn vroege film PEPPERMINT CANDY (1999) knoopt Chang-dong die duistere stemming niet vast aan specifieke momenten uit de Zuid-Koreaanse geschiedenis, maar laat die gisten in de relaties van zijn door trauma’s geplaagde hoofdpersonages, zoals hij deed in OASIS, SECRET SUNSHINE en POETRY (2010). (Filmmagie – Bjorn Gabriels)

trailer

Burning - Trailer OV STBIL

This is "Burning - Trailer OV STBIL" by Imagine Video Library on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

Data

Praktisch

  • voorverkoop: 6 euro
  • Filmpas: 5 euro
  • Gratis (met code): 0 euro
  • Filmticket naar keuze: 0 euro

Extra

Zuid-Korea, 2018
Duur:
148 min.
Regie: Lee Chang-dong
Met o.a. Yoo Ah-in, Yeun Steven, Jun Jong-Seo
Naar een verhaal van de Japanse schrijver Hariku Murakami.

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be