JAZZLAB 2.5: LYNN CASSIERS

YUN

Het zal misschien verbazen, maar de platenkast van Lynn Cassiers is gevuld met jazz uit de jaren 50 tot 70. Cassiers bouwde een naam op als elektronica-artieste en vocaliste met zowel soloperformances als samenwerkingen met vooraanstaande musici als Jozef Dumoulin of Rudy Trouvé. Met YUN gaat ze een stap verder en toetst ze tijdloze standards aan de muzikale taal en aan de intuïtie van haar band.

De inspiratie voor YUN, Chinees voor wolk, kreeg Lynn nadat ze 3 maanden in China in een jazzclub standards heeft gezongen. Deze ervaring gaf haar de tijd om terug dichter bij de ‘traditionele’ standard vorm te komen, maar tegelijkertijd voelde het voor de elektronica-artieste anachronistisch aan. Een tweestrijd die ook te horen is in het YUN-repertoire. Heel bewust brengt Cassiers muzikale persoonlijkheden samen wier carrières zich binnen verschillende stijlen en tradities bewegen en die zich zowel in repertoire als in vernieuwing specialiseerden.

Deze beweging was reeds zichtbaar in haar vorige project IMAGINARY BAND. Centraal daarin staat haar ontdekkingstocht naar raakvlakken tussen nieuwe en oudere jazzstructuren aan de hand van zelf gecomponeerd materiaal. Voor YUN behoudt Cassiers het basistrio van IMAGINARY BAND: pianist Erik Vermeulen, drummer Marek Patrman en bassist Manolo Cabras zijn stuk voor stuk muzikanten die gepokt en gemazeld zijn in de jazztraditie. Daar voegt Cassiers karaktervolle stemmen uit de hedendaagse jazz- en improwereld aan toe: Bo Van Der Werf (Octurn, BJO) op sax en Jozef Dumoulin op Fender Rhodes en elektronica. Deze indrukwekkende bezetting gaat stukken uit het traditionele jazz real book te lijf, op zoek naar lagen in die muziek die overeenstemmen of schuren met hun eigen ontwikkelde universum.

JAZZLAB 2.5 LYNN CASSIERS YUN (lange versie)

Lynn Cassiers Yun (JazzLab 2.5) YUN bewerkt een handvol favoriete standards uit het American Song Book op een eigentijdse manier. De populaire liedjes uit de jaren '20-'30-'40 worden de leidraad voor nieuwe structuren en avontuurlijke improvisaties die thuishoren in de jazz en improv-scene 2018. De traditie wordt uitgedaagd maar niet geschuwd.

Data

Praktisch

  • Basistarief: 15 euro
  • Jongeren -21 : 10 euro
  • Lerarenkaart: 14 euro
  • Mini extra ticket met code: 14.25 euro
  • Midi extra ticket met code: 12.75 euro
  • maxi extra ticket met code: 11.25 euro

Extra

Lynn Cassiers: stem, elektronica
Erik Vermeulen: piano
Marek Patrman: drums
Manolo Cabras: contrabas
Frank Vaganée: saxofoon
Jozef Dumoulin – Fender Rhodes: elektronica

duur: 75 min zonder pauze

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be