ZIE MIJ DOEN

FILM

Mensen met een verstandelijke beperking worden vandaag de dag helaas nog altijd meewarig aangekeken. Maar zij hebben net zoals iedereen gevoelens en humeuren die kunnen botsen. Ze hebben hun eigen gedachten, verlangens en meningen; een eigen leven.

In een poëtisch zwart-witportret laten Nadine, Sofie, Sam, Quan, Mathias en Jessica ons in hun gedachten en emoties kijken. Ze wonen samen in een zorgcentrum voor mensen met een mentale beperking. Sofie kan niet zoveel doen, maar wanneer ze iets leuk vindt (of niet) laat ze dat duidelijk merken. Mathias heeft een autismespectrumstoornis en hoewel het voor hem niet eenvoudig is om alle sociale interacties te begrijpen, maakt hij mensen gelukkig door hun verjaardag te onthouden. Nadine, die het syndroom van Down heeft, krijgt last van dementie. Sam uit zijn gevoelens met muziek. Quan werd geboren in China en hoopt er ooit terug te keren. En Jessica vindt het moeilijk om werk, paardrijden en een relatie te combineren. Droevig, boos, bang en blij. Terwijl ze hun gevoelens ontrafelen, leren ze ons over de wereld, en vooral: over onszelf. Kijken mag (maar liever niet staren)!

De Vlaamse regisseur, Klara Van Es, leverde eerder ook al VERDWAALD IN HET GEHEUGENPALEIS af, de meest bekeken Vlaamse documentaire ooit.

Over ZIE MIJ DOEN

Klara Van Es maakt films die omzwachteld kijken, naar het frêle falen van het geheugen in VERDWAALD IN HET GEHEUGENPALEIS, en bij CARNOTSTRAAT 17 naar de multiculturele wrijvingen nabij een tot appartementsgebouw omgevormde voormalige bioscoop in Antwerpen. Een van haar grote bekommernissen is hoe we ons verhouden tot mensen aan wie we nauwelijks een eigen stem toeschrijven. Als we al luisteren, doen we dat slechts naar de woorden die we hen voorkauwen. Haar nieuwe film portretteert mensen met verschillende soorten verstandelijke beperkingen in een zorgcentrum. Sommigen zeggen geen woord en zijn immobiel, anderen ratelen aan één stuk door en zijn hyperactief. Zoals de titel aangeeft, thematiseert ZIE MIJ DOEN onze blik in verhouding tot hoe zij in het leven staan. (Filmmagie – Bjorn Gabriels)


binnenkort in CC de Meent

Data

Praktisch

  • Filmpas: 5 euro
  • voorverkoop: 6 euro
  • kassa: 7 euro

Extra

Nederland, 2018

Regie: Klara Van Es

Duur: 80 min.

Originele Nederlandstalige versie NL/FR ondertiteld

Infofiche

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be