THE FLORIDA PROJECT

FILM

Moonee is 6 en heeft een eigenwijs karaktertje. Samen met enkele al even vrijpostige vriendinnen leeft ze volledig vrij gelaten in een motel in de buurt van Disney World. Haar streken lijken haar zeer jonge moeder Hally nauwelijks te verontrusten.

De naam Sean Baker zegt u misschien niet veel, maar hier zal snel verandering in komen. Zijn vorige film TANGERINE, over een transseksuele prostituee, filmde hij met een microbudget, enkel uitgerust met iPhones. Het resultaat was niet enkel verrassend visueel spectaculair, maar het maakte hem meteen tot een van de interessantste humanistische filmmakers van het moment. Voor THE FLORIDA PROJECT castte hij, buiten Willem Dafoe, geen ‘echte’ acteurs. Toeval of niet, zijn twee hoofdpersonages zijn opnieuw zo innemend, dat we enkel kunnen concluderen dat Baker een geweldig oog voor talent heeft. In de periferie van Disney World ligt een wereld vol tourist traps en goedkope motels. In een van deze motels, ‘the Magic Castle’, wonen de 6-jarige Moonee en haar 22-jarige moeder Halley, die er niet in slaagt om de vaste kosten te dragen. Haar tekort aan geld en fatsoen compenseert ze met bakken charisma. Ze neemt haar jonge dochter op sleeptouw en is, ondanks heel toegewijd en liefdevol, een schrijnend voorbeeld van slecht ouderschap. We volgen het duo en hun gezelschap binnen hun leefwereld. We beleven de armoede door de ogen van het kind. Het resultaat is caleidoscopische poëzie, waarin je hart samensmelt met dat van de protagonisten, getriggerd door de meest basale emoties. Het voelt bijna aan als een privilege om voor even deel uit te maken van hun leven. Een pracht van een film over kinderen in de marge van de American dream.

Over THE FLORIDA PROJECT

Dit is geen heiligenportret. En dat hoeft het duidelijk ook niet te zijn om je te ontroeren. Karakterkop Willem Dafoe speelt verrassend zachtaardig, maar het zijn de minder bekende castleden die het meest bijblijven: Bria Vinaite, die Baker gewoon van Instagram plukte, is ijzersterk als grofgebekte moeder. En ook de kindacteurs – vaak een heikel punt in films – bezondigen zich niet aan te gevatte oneliners. Wat er in deze film uit hun mond komt, zou je ook in de gemiddelde speeltuin kunnen horen. Zij maken van THE FLORIDA PROJECT echt een film die beweegt, ademt, leeft. (De Morgen – Lieven Trio)

TRAILER

bekijk ook

THE SHAPE OF WATER

FILM

zo 3 jun 2018

20u00

Een zeewezen wordt begin jaren zestig in een Amerikaanse legerbasis…

DELANNOYE-ANDRIOLI/ ESTIÉVENART-GERSTMANS

DOUBLE BILL JAZZCONCERT

do 7 jun 2018

20u15

We sluiten ons jazzseizoen af met een heerlijke double bill.…

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING MISSOURI

FILM

zo 10 jun 2018

20u00

Op een dag prijken drie ongewone aanplakborden langs de weg…

ZIE MIJ DOEN

FILM

zo 17 jun 2018

20u00

Mensen met een verstandelijke beperking worden nog vaak meewarig aangekeken.…

THE DEATH OF STALIN

FILM

zo 24 jun 2018

20u00

Britse satire over de dagen voor de begrafenis van Stalin.…

Praktisch

  • Filmpas: 5 euro
  • voorverkoop: 6 euro
  • kassa: 7 euro

Extra

VS, 2017. Drama
Regie: Sean Baker
Met o.a.: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto, Bria Vinaite, Macon Blair.
Duur:
111 min.
Originele versie NL/FR ondertiteld.

Infofiche