UNE SAISON EN FRANCE

FILM

Afrika zou je niet direct associëren met het woord ‘film’, maar dat is geheel onterecht. De Afrikaanse filmcultuur bloeit als nooit tevoren. In april en mei toont men op meer dan 30 Vlaamse locaties Afrikaanse films die het wereldbeeld vergroten en de gangbare ideeën over Afrika ontkrachten. En uiteraard zet ook CC de Meent graag zijn vaste zondagavond-afspraak in het teken van het Afrika Filmfestival.

Weduwnaar Abbas, leraar op een middelbare school in de Centraal-Afrikaanse Republiek, vlucht vanwege het oorlogsgeweld met zijn twee kinderen naar Frankrijk. Hij vraagt er politiek asiel aan en werkt ondertussen op de markt. Carole, een Franse vrouw, wordt verliefd op hem en geeft Abbas en zijn kinderen onderdak. Wanneer zijn aanvraag wordt afgewezen, staan ze voor een cruciale beslissing.Tsjaads filmmaker Mahamat-Selah Haroun woont al dertig jaar in Frankrijk; UNE SAISON EN FRANCE is zijn eerste speelfilm die hij daar situeert. Hij schetst daarin een melancholisch beeld van hoe illegale immigranten Frankrijk ervaren. In de loop van een seizoen volgen we een alleenstaande vader die probeert werk te maken van een nieuw leven. Met de beste intenties verkoopt hij fruit voor een mager loon, verschijnt hij bij overheidsafspraken, ontwikkelt hij een relatie met zijn vriendin en zorgt hij voor zijn kinderen. En toch wordt hij – in Bangui een docent Frans – in Frankrijk beschouwd als tweederangsburger die uitgezet moet worden. Haroun laat zien hoe hoop wegebt uit Abbas' leven en hoe tot hem doordringt dat hij en zijn kinderen nergens meer welkom zijn. Ebouaney weet die neerwaartse spiraal perfect te belichamen.

TRAILER

Une Saison en France - Trailer NL

Een Afrikaanse leraar vlucht vanwege het oorlogsgeweld in zijn land naar Frankrijk, waar hij verliefd wordt op de Franse vrouw die zich over hem en zijn gezin ontfermt. Sandrine Bonnaire en Eriq Ebouaney spelen de hoofdrollen in de speelfilm Une Saison en France van regisseur Mahamat-Saleh Haroun.

Ruilbox

Heb je tickets over of ben je op zoek naar tickets? Gebruik onze ruilbox.

Praktisch

  • Filmpas: 5 euro
  • voorverkoop: 6 euro
  • kassa: 7 euro

Extra

Drama van Mahamat-Saleh Haroun met Eriq Ebouaney, Sandrine Bonnaire, Aalayna Lys, Ibrahim Burama Darboe, Bibi Tanga

Frankrijk, 2017

duur: 97 min.

Film in het kader van het Afrika Filmfestival
Enkele Afrikaanse Beerselaars brengen die avond een stukje Afrika naar CC de Meent. Kom kijken, proef van lekkers en beleef de typisch Afrikaanse ‘joie de vivre’!