THE SQUARE

FILM

De Zweedse cineast Ruben Östlund (TURIST) is iemand die steevast de grenzen van het burgerlijke aftast. Met THE SQUARE, gebaseerd op een kunstinstallatie die hijzelf maakte, richt hij zijn blik dit keer op de elitaire kunstwereld. Goed voor de Gouden Palm in Cannes.

De relatief onbekende hoofdacteur Claes Bang wordt geflankeerd door klinkende namen als Elisabeth Moss (TOP OF THE LAKE) en Dominic West (THE WIRE). In een prestigieus museum voor hedendaagse kunst wordt het nieuwste werk van een beroemde Amerikaanse kunstenaar voorbereid, een installatie bedoeld om altruïsme te bevorderen. De curator, een gerespecteerd man, schakelt een pr-firma in om de nodige buzz te creëren rond de kunstinstallatie maar dit escaleert en brengt zowel de museumdirecteur als het museum in een existentiële crisis.

Over THE SQUARE

THE SQUARE is een sociologisch experiment, een komische observatie van de mens in zijn natuurlijke habitat, met Ruben Östlund als de David Attenborough van dienst. Hij drukt ons met de neus op onze eigen hypocrisie. En toch wordt het nooit helemaal cynisch. Net als in Östlunds vorige films voel je ook mededogen met de personages. Het enige wat je THE SQUARE kunt verwijten, is dat de film te vol zit. Hij is als een prachtige, bontgekleurde bos bloemen die zo reusachtig is dat hij niet meer in de vaas past. Wat dat betreft was Östlunds geniale vorige film TURIST coherenter en strakker. Maar kom, liever te veel goede ideeën dan te weinig, toch? (De Morgen – Lieven Trio)

Het is niet alleen bijzonder grappig, maar ook nog eens razendknap geacteerd en geregisseerd. Naarmate de film verstrijkt brokkelen de makers steeds verder het beeld af dat je van Christian hebt. De charmante kunstconnaisseur maakt stukje bij beetje plaats voor een eikel die aan alle kanten zijn aanzien aan het verliezen is. Net zolang tot er een zielig hoopje mens overblijft. (Filmtotaal – Frank Stol)

Trailer: THE SQUARE

in de pers

DE MORGEN - 'The Square': komische (en slimme) klassieker in wording

di 12 dec 2017

De gouden palm van dit jaar doet u schuddebuiken en ongemakkelijk op uw stoel schuifelen. The Square is een heerlijk vreemde satire van de hedendaagse kunstwereld, maar ook – en vooral – van de moderne mens.

bekijk ook

SUBURBICON

FILM

zo 11 mrt 2018

20u00

George Clooney neemt opnieuw plaats in de regiestoel voor deze…

BLADE RUNNER 2049

FILM

zo 18 mrt 2018

20u00

De sciencefictionfilm BLADE RUNNER (1982) is uitgegroeid tot een ware…

HYDROGEN SEA

AUTOMATA

do 12 apr 2018

20u15

Met AUTOMATA biedt Hydrogen Sea reactie tegen de moderne wereld…

PATSER

FILM

zo 15 apr 2018

20u00

Vier vrienden op ’t Kiel in Antwerpen die ervan dromen…

STAR WARS VIII: THE LAST JEDI

FILM

zo 22 apr 2018

20u00

In deel 8 van deze sciencefictionsaga, gaat Rey verder op…

Ruilbox

Heb je tickets over of ben je op zoek naar tickets? Gebruik onze ruilbox.

Praktisch

  • Filmpas: 5 euro
  • voorverkoop: 6 euro
  • kassa: 7 euro

Extra

2017, Zweden.

Regie: Ruben Östlund
Met o.a.
: Claes Bang, Elisabeth Moss en Dominic West
Duur:
142 min.
Genre: komisch drama

Infofiche