INSYRIATED

FILM

Damascus vandaag. Een moeder van drie kinderen probeert wanhopig om haar familie bijeen te houden, terwijl het buiten bommen regent. Ze leven in constante spanning, angst en gevaar. We zien hoe de familie aan tafel zit en iedereen zich verstaanbaar probeert te maken, boven het gebulder van het oorlogsgeweld uit. Er zijn weinig levensmiddelen, er is gebrek aan water, maar naar buiten gaan is levensgevaarlijk: overal liggen scherpschutters op de loer. Terwijl een weemoedige opa zich met zijn kleinkind vermaakt en de dochter in haar kamer met haar vriendje flirt, plannen de bovenburen, een jong stel met een baby, een vlucht naar Europa. Dan weerklinken dreigende geluiden. Wie klopt er op de deur?

Deze film toont mensen in een extreme situatie, daardoor met extreme emoties en gedragingen. Elke beslissing kan van levensbelang zijn. Het appartement dat voorheen diende als een liefdevolle thuisbasis, is nu een gevangenis. Een claustrofobische, dwingende film van de Belgische regisseur Philippe Van Leeuw over vierentwintig uur uit het leven van mensen midden in de oorlog.

Over INSYRIATED

Van Leeuw heeft veel minder trucjes nodig dan Aronofsky om onze strot dicht te knijpen. Zijn arsenaal bestaat uit vier muren, een bende uitstekende acteurs en een ingenieus geluidsdesign, dat de oorlog via onze trommelvliezen naar binnen loodst. Net als de personages zien we zo goed als niets van het geweld buiten, maar bij elke doffe dreun krimpen we wel ineen. (De Morgen – Lieven Trio)

INSYRIATED is in de eerste plaats een schroeiend intens huis clos. De plot wordt opgehangen aan een gebeurtenis in de eerste minuten, die pas op het einde een soort afloop krijgt. De spanning stijgt vaak tot ondraaglijke hoogten. Van Leeuw volgt zijn personages op de voet in lang aangehouden shots. Het appartement is bijna aldoor in schemerduister gehuld, want zelfs overdag reikt de priemende zon niet tot binnen. Het gevaar komt van buiten, wat vooral wordt gesuggereerd via het uitstekende geluidsontwerp. (Filmmagie – Gorik De Henau)

Trailer 'Insyriated' Opening film Film Fest Gent 2017

Trailer 'Insyriated' Opening film Film Fest Gent 2017

'Insyriated' by Philippe Van Leeuw is the official opening film of the 44th Film Fest Gent (10 - 20 Oct 2017). Starring Hiam Abbass, Diamand Abou Abboud & Juliette Navis.

bekijk ook

RABOT

FILM

zo 8 apr 2018

20u00

RABOT vertelt het verhaal van een sociaal woonblok dat tegen…

Praktisch

  • Filmpas: 5 euro
  • voorverkoop: 6 euro
  • kassa: 7 euro

Extra

2017, België, Frankrijk, Libanon
Regie:
Philippe Van Leeuw
Met o.a.: Hiam Abbass, Diamand Abou Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas
Duur: 85 min
Genre: drama
Winnaar publieksprijs 44e Filmfestival Gent.

Infofiche