THE CIRCLE

FILM

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij “The Circle”, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit.

Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken. THE CIRCLE is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Dave Eggers.

Over THE CIRCLE

Emma Watson is enigszins onwennig in haar hoofdrol, al is het maar omdat haar Britse tongval her en der nog doorsijpelt door haar Amerikaanse accent. Maar eigenlijk past deze onzekerheid ook wel bij haar personage dat zich in moordend tempo onder moet zien te dompelen in een nieuwe familie, terwijl haar eigen ouders alle steun nodig hebben. Het geeft aan waarom Mae zo afhankelijk wordt van haar nieuwe werkgever. Dit kan uiteraard alleen maar verkeerd aflopen, maar Eggers laat ons gissen over het moment waarop het Mae allemaal te veel wordt. Hij is hierbij explicieter dan in zijn eigen boek en markeert een duidelijk einde. Wellicht is dit een compromis dat hij moest sluiten met de filmmaatschappij. Dit laat niet onverlet dat THE CIRCLE stof tot nadenken geeft. Na afloop van de voorstelling checkte ondergetekende zijn smartphone en dat voelde toch even anders. (Filmtotaal – Arjan Welles)

THE CIRCLE is gebaseerd op het boek van Dave Eggers. In deze satirische verfilming schetst regisseur James Ponsoldt een Facebook/Google surrogaat dat op het punt staat de wereld te controleren door middel van hun socialmediaplatform. De film is op zijn sterkst tijdens de scènes waarin de nieuwe functies van THE CIRCLE worden gepresenteerd. Het zijn allemaal overtuigende extrapolaties van de functionaliteiten die wij in ons dagelijks leven al gebruiken, maar de implicaties zijn behoorlijk sinister. Zo ontwikkelt THE CIRCLE een technologie waarmee personen hun leven continu kunnen live-streamen, zodat hun bestaan zo transparant mogelijk wordt. Deze zucht naar transparantie vormt het centrale doel van het socialmediabedrijf en wordt ondersteund met kreten als "Sharing Is Caring", "Secrets Are Lies" en "Privacy Is Theft". (De filmrecensent – Vince Christiaans)

The Circle Official Trailer 1 (2017) - Emma Watson Movie

The Circle Official Trailer 1 (2017) - Emma Watson Movie

Starring: Karen Gillan, Emma Watson, Tom Hanks The Circle Official Trailer 1 (2017) - Emma Watson Movie A woman lands a job at a powerful tech company called the Circle, where she becomes involved with a mysterious man.

Praktisch

  • voorverkoop: 6 euro
  • kassa: 7 euro
  • Filmpas: 5 euro

Extra

Drama/Thriller. VS 2017.
Originele versie. NL/FR ondertiteld.
Regie:
James Ponsoldt. Met: Bill Paxton, Ellar Coltrane, Emma Watson, Tom Hanks.
Duur:
110 min.

Infofiche