KEDI

FILM

Sinds jaar en dag zwerven er meer dan 100.000 katten in de straten van Istanboel. Ze zijn een deel van de stad geworden en dragen bij tot de magische sfeer ervan. De katten zijn van niemand en van iedereen, ze zijn wild noch tam. Toch hebben ze vaak een speciale band met één of meerdere mensen en brengen ze genegenheid en vreugde in hun leven. Tegelijk houden de katten van Istanboel ‘hun’ mensen een spiegel voor en doen hen nadenken over de wereld en zichzelf op een manier dat niemand of niets anders dat kan.

Kattenliefhebber of niet: je gaat voor de bijl voor deze wereldwijde boxoffice-hit over het leven van 7 zwerfkatten in Istanboel. Voor haar debuutfilm ontwierp regisseuse Ceyda Torun een speciale camera waarmee ze op ‘kathoogte’ kon filmen, waardoor de film heel wat unieke actiebeelden bevat en de katten echt personages worden. Maar KEDI is niet zomaar een catfilm, het is een prachtig vormgegeven ode aan Istanboel, zijn katten én zijn inwoners.

Over KEDI

"Ook cinematografisch weet Torun haar betoog aantrekkelijk te houden. Ze vertrekt vanuit dronebeelden van het Istanbul zoals het in onze gedachten opduikt. Om dat vogelperspectief al snel te verlaten voor het compleet omgekeerde, met een camera die vastgebonden lijkt aan het vlooienbandje van een kat. KEDI vertrekt vanuit het standpunt van de zwerfdieren, in onderwerp en in beeld. En slaagt erin om – wanneer de cirkel rond is – ook veel te hebben verteld over de stad en haar inwoners. Mens én dier." (De Morgen – Robin Broos)

"Vlotte camerabewegingen op straatniveau nemen het standpunt van de katten in, terwijl hun menselijke buren uit de doeken doen hoe de katten in hun leven kwamen, en hoe ze dat leven hebben beïnvloed. Zeven katten – hun acties gefilmd in shot en tegenshot en andere klassieke technieken uit de (fictie)film – worden gepresenteerd als personages, van de maffiose straatdief Psikopat tot een adellijke kater. Aandoenlijk en empathie opwekkend, zoals zoveel van de kattenfilmpjes online, zij het in een meer verzorgde vormgeving." (Filmmagie – Bjorn Gabriels)

bekijk ook

THE BIG SICK

FILM LADIES@TheMovies

11 okt 2017

19u30

THE BIG SICK brengt het verhaal van Kumail en Emily,…

COMPAGNIE CECILIA/ARNE SIERENS

ZINGARATE

13 okt 2017

20u00

Bereid je voor op een uniek 'middeleeuws vracht-wagenspel' op drie…

MY COUSIN RACHEL

FILM

15 okt 2017

20u00

MY COUSIN RACHEL is een Amerikaans-Britse romantische dramafilm, geregisseerd door…

THE CIRCLE

FILM

22 okt 2017

20u00

Wanneer Mae aangenomen door het grootste IT-bedrijf ter wereld gespecialiseerd…

BRAM DE LOOZE SOLO

PIANO E FORTE

30 nov 2017

20u15

Voor PIANO E FORTE dook jonge pianist Bram De Looze…

Ruilbox

Heb je tickets over of ben je op zoek naar tickets? Gebruik onze ruilbox.

Praktisch

  • voorverkoop: 6 euro
  • kassa: 7 euro
  • Filmpas: 5 euro

Extra

Documentaire.

Turkije. 2017.

Turks gesproken, NL/FR ondertiteld.

Regie: Ceyda Torun.

Duur: 80 min.

Infofiche