I'M NOT YOUR NEGRO

FILM

Deze documentaire is een treffend betoog over racisme dat nog steeds zeer diep geworteld zit. Een fantastisch goed gemaakte film, die iets nieuw doet met het medium documentaire. Pure cinema. Met de bezwerende stem van Samuel L. Jackson

In deze Belgische coproductie vertrekt Raoul Peck van een onafgewerkte roman van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige "BlackLivesMatter". De tekst, geschreven in 1979, is helaas nog altijd heel actueel en bespreekt een racisme dat veel dieper geworteld is, een fundamenteel gevoel waarbij men de andere niet in zijn menselijkheid wil aanvaarden. De film is een treffend betoog op basis van archiefbeelden, filmfragmenten en actuele nieuwsbeelden die aan elkaar gepraat worden door de bezwerende stem van Samuel L. Jackson.

Over I'M NOT YOUR NEGRO

Peck illustreert de tekst van Baldwin met veel archiefmateriaal en laat ons via interviews of lezingen kennismaken met de auteur. Uit I'M NOT YOUR NEGRO doemt het beeld van een hoogst intelligente querulant op. Sommige van zijn analyses worden treffend geïllustreerd, zoals het onverholen racisme in Hollywood, zelfs bij zogenaamde liberals. Andere worden we verondersteld voetstoots aan te nemen. De enige vrijheid die Peck zich permitteert zijn beelden van recente Amerikaanse rassenconflicten. Daarmee geeft hij te kennen dat de Amerikaanse samenleving nog altijd in hetzelfde bedje ziek is. Wie wil weten waarom, blijft echter op zijn honger zitten. (De Morgen – Christophe Verbiest)

Via Baldwin snijdt Peck diep in de zieke Amerikaanse ziel en overstijgt hij elk debat over de relatie tussen zwart en blank in de VS, en over intolerantie in het algemeen. Baldwin heeft het terecht niet over simplistisch racisme, maar over een tendens tot zelfvernietiging van een maatschappij. Jaarlijks zijn er een tiental films die je echt moet zien. Eind 2017 zal I'M NOT YOUR NEGRO zeer hoog in dat lijstje staan. Dus aarzel niet om deze fantastische documentaire en Pecks beste film tot op heden te gaan bekijken. En daarna te herbekijken. (Vertigo – Chris Craps)

I Am Not Your Negro - Official Trailer

I Am Not Your Negro - Official Trailer

Like on Facebook: https://www.facebook.com/jamesbaldwinmovie In his new film, director Raoul Peck envisions the book James Baldwin never finished - a radical narration about race in America, using the writer's original words. He draws upon James Baldwin's notes on the lives and assassinations of Medgar Evers, Malcolm X, and Martin Luther King Jr.

in de pers

vertigo - Recensie I Am Not Your Negro

29 mei 2017

Jaarlijks zijn er een tiental films die je echt moet zien. Eind 2017 zal I Am Not Your Negro zeer hoog in dat lijstje staan. Dus aarzel niet om deze fantastische documentaire en Pecks beste film tot op heden te gaan bekijken. En daarna te herbekijken.

bekijk ook

MUSEUMBUS - DEN HAAG

Gemeentemuseum: De ontdekking van Mondriaan

14 sep 2017

07u30

Gemeentemuseum Den Haag neemt in de zomer van 2017 de…

MUSEUMBUS - GENT

S.M.A.K. + Filmfestival

12 okt 2017

08u00

Op 12 oktober neemt de museumbus je mee naar Gent…

MUSEUMBUS - BRUSSEL

KMSK: Bruegel + ING ART CENTER: Christo

16 nov 2017

09u45

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel pakken uit…

Praktisch

  • voorverkoop: 6 euro
  • kassa: 7 euro

Extra

België, Verenigde Staten
2016

Regie: Raoul Peck
Met de stem van Samuel L. Jackson

Duur: 93 min. Documentaire

Infofiche