I'M NOT YOUR NEGRO

FILM: I'M NOT YOUR NEGRO

Deze documentaire is een treffend betoog over racisme dat nog steeds zeer diep geworteld zit. Een fantastisch goed gemaakte film, die iets nieuw doet met het medium documentaire. Pure cinema. Met de bezwerende stem van Samuel L. Jackson

In deze Belgische coproductie vertrekt Raoul Peck van een onafgewerkte roman van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige "BlackLivesMatter". De tekst, geschreven in 1979, is helaas nog altijd heel actueel en bespreekt een racisme dat veel dieper geworteld is, een fundamenteel gevoel waarbij men de andere niet in zijn menselijkheid wil aanvaarden. De film is een treffend betoog op basis van archiefbeelden, filmfragmenten en actuele nieuwsbeelden die aan elkaar gepraat worden door de bezwerende stem van Samuel L. Jackson.

Over I'M NOT YOUR NEGRO

Peck illustreert de tekst van Baldwin met veel archiefmateriaal en laat ons via interviews of lezingen kennismaken met de auteur. Uit I'M NOT YOUR NEGRO doemt het beeld van een hoogst intelligente querulant op. Sommige van zijn analyses worden treffend geïllustreerd, zoals het onverholen racisme in Hollywood, zelfs bij zogenaamde liberals. Andere worden we verondersteld voetstoots aan te nemen. De enige vrijheid die Peck zich permitteert zijn beelden van recente Amerikaanse rassenconflicten. Daarmee geeft hij te kennen dat de Amerikaanse samenleving nog altijd in hetzelfde bedje ziek is. Wie wil weten waarom, blijft echter op zijn honger zitten. (De Morgen – Christophe Verbiest)

Via Baldwin snijdt Peck diep in de zieke Amerikaanse ziel en overstijgt hij elk debat over de relatie tussen zwart en blank in de VS, en over intolerantie in het algemeen. Baldwin heeft het terecht niet over simplistisch racisme, maar over een tendens tot zelfvernietiging van een maatschappij. Jaarlijks zijn er een tiental films die je echt moet zien. Eind 2017 zal I'M NOT YOUR NEGRO zeer hoog in dat lijstje staan. Dus aarzel niet om deze fantastische documentaire en Pecks beste film tot op heden te gaan bekijken. En daarna te herbekijken. (Vertigo – Chris Craps)

I Am Not Your Negro - Official Trailer

I Am Not Your Negro - Official Trailer

Like on Facebook: https://www.facebook.com/jamesbaldwinmovie In his new film, director Raoul Peck envisions the book James Baldwin never finished - a radical narration about race in America, using the writer's original words. He draws upon James Baldwin's notes on the lives and assassinations of Medgar Evers, Malcolm X, and Martin Luther King Jr.

in de pers

vertigo - Recensie I Am Not Your Negro

29 mei 2017

Jaarlijks zijn er een tiental films die je echt moet zien. Eind 2017 zal I Am Not Your Negro zeer hoog in dat lijstje staan. Dus aarzel niet om deze fantastische documentaire en Pecks beste film tot op heden te gaan bekijken. En daarna te herbekijken.

bekijk ook

DE SMURFEN EN HET VERLOREN DORP

FAMILIEFILM: DE SMURFEN EN HET VERLOREN DORP

5 jul 2017

15u00

Smurfin en haar broers trekken naar het Verboden Bos om…

LADY MACBETH

FILM: LADY MACBETH

9 jul 2017

20u00

Het Engelse platteland, 1865. Katherine is uitgehuwelijkt aan een oudere,…

BEAUTY & THE BEAST

FILM: BEAUTY AND THE BEAST

16 jul 2017

20u00

De Disneyklassieker BEAUTY AND THE BEAST vertelt een van de…

Ruilbox

Heb je tickets over of ben je op zoek naar tickets? Gebruik onze ruilbox.

Praktisch

  • voorverkoop: 6 euro
  • kassa: 7 euro

Extra

België, Verenigde Staten
2016

Regie: Raoul Peck
Met de stem van Samuel L. Jackson

Duur: 93 min. Documentaire

Infofiche