SILENCE

FILM: SILENCE

Twee jezuïetenmissionarissein gaan in het feodale Japan van de 17e eeuw op zoek naar hun vermiste mentor. Tijdens hun omzwervingen willen ze het woord van God verspreiden, maar ze stuiten op vijandigheid en vervolging door de inheemse bevolking. Een filmisch kunstwerk van grootmeester Scorsese.

In dit passieproject van Martin Scorsese gaan twee jezuïetenmissionarissen (Adam Driver en Andrew Garfield) in het feodale Japan van de 17e eeuw op zoek naar hun vermiste mentor. Tijdens hun omzwervingen willen ze het woord van God verspreiden. Maar hun aanwezigheid en hun werk worden op vijandigheid en vervolging onthaald door de inheemse bevolking. De aangrijpende, soms zenuwslopende spirituele reis die ze maken blijkt een ware beproeving voor hun uithoudingsvermogen én overtuigingen. SILENCE is gebaseerd op een roman van Shüsake Endö uit 1966, waar Scorsese al enkele decennia aan werkte. Het resultaat is een episch-historisch kunstwerk. ‘Slow cinema’ die onder de huid kruipt en blijft nazinderen.
Over SILENCE
De nieuwe Martin Scorsese is een relikwie. Meestal wordt dat woord pejoratief gebruikt, maar dat is hier allesbehalve mijn bedoeling. SILENCE is cinema zoals je die nog maar zelden te zien krijgt in de bioscoop: klassiek, contemplatief, uitdagend. And that’s a good thing. SILENCE kan nog het best omschreven worden als een monumentale Marty-meditatie waarin de meestercineast al zijn dada’s glorieus weet te botvieren. (Vertigo – Steven Tuffin)

Martin Scorsese toont zich van zijn meest introspectieve kant met SILENCE. Een passionele film over geloof die je geduld op de proef stelt, maar ook rijkelijk beloont. (De Morgen – Lieven Trio)

Dialogen zijn spaarzaam in SILENCE, zeker in vergelijking met Scorseses eerdere films. De krachtige camerabeelden krijgen de ruimte om te spreken, ondersteund door steeds terugkerende voice-overs waarin Rodrigues fluisterend zijn gedachten en gebeden deelt. De sfeervolle cinematografie toont een veelvoud van prachtige landschappen en modderige dorpjes gehuld in dikke mist, en nachtelijke ontmoetingen onder de rode gloed van brandende fakkels. Het contrast tussen de schilderachtige schoonheid van de beelden en de wreedheid van de gebeurtenissen versterkt het effect van beide. (Filmtotaal – Megan Van Der Moezel)

SILENCE Trailer (2017)

SILENCE Trailer (2017) - Nederlands Ondertiteld NL

met Liam Neeson, Andrew Garfield en Adam Driver Twee jezuïten, Sebastião Rodrigues en Francis Garrp, reizen in de zeventiende eeuw af naar Japan, dat onder het Tokugawa-shogunaat het katholicisme en alle andere buitenlandse contacten verbood. Daar zijn ze getuige van de vervolging van Japanse christenen door hun eigen regering die Japan wil zuiveren van elke westerse invloed.

in de pers

VERTIGOWEB door Steven Tuffin - recensie Silence

15 feb 2017

Silence is cinema zoals je die nog maar zelden te zien krijgt in de bioscoop: klassiek, contemplatief, uitdagend. And that’s a good thing.

FILMTOTAAL door Megan van der Moezel - SILENCE

8 feb 2017

Scorsese keert terug naar het onderwerp dat sinds The Last Temptation of Christ vooral als kanttekening in zijn speelfilms te bespeuren was: het christendom.

Praktisch

  • voorverkoop: 6 euro
  • kassa: 7 euro

Extra

Verenigde Staten, 2017
Regie:
Martin Scorsese
Met o.a.:
Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson
Duur:
161 min

Infofiche