BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA

ODE AAN NEW YORK, CITY OF JAZZ

New York ademt jazz! Alle grote jazzartiesten hebben er vertoefd. Samen met zangeres Tutu Puoane, componist Bert Joris en graphic novelist Philip Paquet creëerde BJO een eigentijds concert rond dé City of Jazz. Met beeld, zang, woord en muziek roept BJO de sfeer op van New York, van 1920 tot vandaag.

New York heeft op jazzmusici en liefhebbers van het genre altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad. Duke Ellington zette met zijn verhuis naar de Big Apple in de roaring twenties de toon. Snel volgde een heel leger jazzmuzikanten. New York is de stad waar de swing het levenslicht zag, met Benny Goodman als uithangbord. In de jaren 40 volgde de bebop onder impuls van Dizzy Gillespie, Charlie Parker en Thelonious Monk.
Samen met graphic novelist Philip Paquet, zangeres Tutu Puoane en componist Bert Joris heeft Brussels Jazz Orchestra (BJO) een originele concertproductie gecreëerd rond de stad New York. In die stad pakte BJO trouwens al ettelijke malen met verve de befaamde jazzclub Blue Note in.MannaHatta, een compositie van Frank Vaganée, zet meteen de toon en voert je mee naar hartje New York.
Tutu Puoane, een van de beste vocalisten van ons land, zingt swingende songs van grote jazzdiva’s als Ella Fitzgerald en Sarah Vaughn tot Joni Mitchell. Afwisselend met de songs van Tutu, speelt Brussels Jazz Orchestra een livesoundtrack bij de projectie van ‘Smilin’, een graphic novel van Philip Paquet.
Tekenaar Philip Paquet is een notoir jazzliefhebber die met zijn verhalen een ode brengt aan de jazzscene van New York.Heel bijzonder is de vertoning van ‘A Bronx Morning’, een korte film van Jay Leyda uit 1931 over het dagelijks leven in de Bronx in de jaren 20. Frank Vaganée schreef er een soundtrack bij. Kers op de taart is ‘Liberty’, een adembenemende film van Laurel en Hardy die zich afspeelt op de bouwwerf van een wolkenkrabber in New York. Componist Bert Joris schreef een hedendaagse soundtrack bij deze film, gebaseerd op melodieën uit de tijd waarin de film werd gedraaid.
Brussels Jazz Orchestra, kortweg BJO, brengt jazz met een dynamische, orkestrale sound, geworteld in de jazztraditie. Het enige professionele groot jazzorkest van België heeft een reputatie die reikt van Singapore tot New York en is een graag geziene gast op festivals en podia over de hele wereld. De opnames van het ensemble, 18 cd’s tot dusver, worden internationaal gewaardeerd en met prijzen beloond. In 2012 deelde het orkest in de Oscar-triomf van de stille film ‘The Artist’, als mede-uitvoerder van de filmmuziek. De cd ‘Wild Beauty’ met Joe Lovano sleepte twee Grammy Awardnominaties in de wacht in 2014. Brussels Jazz Orchestra vierde in 2013 zijn 20ste verjaardag. Het orkest staat onder de artistieke leiding van Frank Vaganée.

"New York. City of Jazz" ft Tutu Puoane (ENG subtitles)

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be