STREETART

Op deze plekken loop je de mooiste kunstwerken tegen het lijf, in verborgen hoekjes en tegen vergeten gevels.

1. Oostende
Elk jaar meert in Oostende The Crystal Ship aan, een schip met een bemanning vol kunstenaars uit alle hoeken van de wereld. Ze verspreiden zich door de stad en laten overal street art achter - intussen al meer dan 70 werken in totaal. Je loopt ze zo tegen het lijf tijdens een wandeling door Oostende, maar je kan je ook laten rondleiden door een speciale chatbot: die vertelt je waarheen en geeft intussen uitleg bij de kunstwerken met tekst, foto's en video's.

2. Antwerpen
Ook in Antwerpen valt heel wat street art te bewonderen. Op de website streetartantwerp.com vind je alle werken terug op een handige kaart, met extra informatie en verschillende wandelroutes die je kan downloaden.En als je naar Antwerpen afzakt: kom met de trein, want tussen de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal bevinden zich een aantal mooie graffitiwerken die je enkel vanuit de trein kan bewonderen.

3. Brussel
Een overzicht van de vele street art-kunstwerken in de hoofdstad vind je verzameld op een handige website. Je stippelt gemakkelijk je eigen route uit, maar je kan ook een van de vaste parcours volgen in de verschillende wijken van de Brusselse binnenstad.Zo brengen elf muurschilderingen in de Marollenwijk hulde aan Bruegel, kan je kunst spotten rond de Grote Markt of op zoek naar de miniscule beeldjes van Isaac Cordal.

4. Gent
Gent heeft eveneens een digitale kaart die de weg wijst naar de vele straatkunstwerken in de stad, met een woordje uitleg erbij. Passeer tijdens je stadswandeling ook zeker eens langs het befaamde Graffitistraatje: het steegje werd onlangs dan wel weer helemaal wit geschilderd, dat bleef het gelukkig niet lang. En ook hier eren ze een Vlaamse meester met een street art-parcours: enkele nationale en internationale topkunstenaars fleuren de binnenstad op met een ode aan het Lam Gods van van Eyck.

5. Hasselt
In Hasselt haal je bij de dienst toerisme een gratis wandel- of fietsroute af, langs meer dan 80 gevels met indrukwekkende muurschilderingen. Geen tijd om langs de toeristische dienst te passeren? Via de gratis app Street Art Cities vind je alle street art van Hasselt (en nog tientallen andere steden in België en de rest van de wereld, trouwens) netjes bij elkaar, met de artiest erbij vermeld.

6. Roeselare
De havenbuurt van Roeselare kon wel wat kleur gebruiken, en dus schakelde de stad een reeks nationale en internationale kunstenaars in om de industriële gebouwen te voorzien van grote muurschilderingen. Je spot er verborgen kunstparels in een rauwe, fotogenieke omgeving.

7. Mechelen
Voor het project Mechelen Muurt nodigde street artist Gijs Vanhee tien kunstenaars uit om zich uit te leven op evenveel muren in de stad. Het parcours leidt je langs de tien kunstwerken tijdens een mooie wandeling door de Mechelse binnenstad.

BRON: UITINVLAANDEREN

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be