DWORPS DYNAMIET

RIK & FLUP VANDENBRANDE

‘De koers’ zit ingebakken in ons Vlaamse DNA. Tot diep in de jaren zeventig van de vorige eeuw had elk dorp of gehucht zijn eigen kermiskoers. Dworp kon prat gaan op de koersende gebroeders Vandenbrande die bij de jeugd tientallen ‘bloemekees en bekers’ mee naar hun thuisbasis op Kampendaal brachten. De Dworpenaren volgden hun carrière op de voet. Hun vele overwinningen leidden tot spontane volksfeesten, plezier en samenhorigheid in het dorp.

Pierre Herremans was één van die vele fans die elk weekend één of zelfs twee koersen in de buurt volgde om Rik en Flup aan te moedigen in de jeugdcategorieën. Bovendien knipte hij hun uitslagen en interviews uit de kranten en tijdschriften uit en nam voor, tijdens en na de koers de nodige foto’s. Op die manier legde hij een volumineus plakboek aan. Pierre’s imposante archief telt naar schatting 3.000 koersfoto’s. De gedroomde bron voor het Beerselse Heemkundig Genootschap dat besloot om samen met Pierre een tentoonstelling én boek over de gebroeders Vandenbrande ineen te boksen. De tentoonstelling ‘Dworps Dynamiet’ lokte een massa toeschouwers tijdens de jaarmarkt van Dworp en het bijhorende boek rolde reeds begin oktober van de pers. Wie toen de tentoonstelling miste, krijgt een nieuwe kans in CC de Meent.

In de jaren 1970 waren de gebroeders Vandenbrande de rijzende sterren van het jeugdwielrennen in de Zennevallei. Beide waren veelwinnaars bij de jeugd, schopten het tot verdienstelijke profs maar waren bij de beroepsrenners geen winnaarstypes. Flup Vandenbrande was profrenner van 1978 tot 1990. In de jeugdcategorieën boekte hij maar liefst 106 overwinningen. Als prof telde Flup negen overwinningen en knappe ereplaatsen in tal van klassiekers. Hij stond op het podium in Parijs-Brussel, de Ronde van Vlaanderen, de Brabantse Pijl, Kampioenschap van Zurich en het Belgisch Kampioenschap. Vandenbrande nam zeven keer deel aan de Tour de France en haalde zeven keer Parijs. Maar liefst 21 keer finishte hij in de top tien van deze rittenwedstrijd. Hij werd zes keer geselecteerd voor het WK, stond 11 keer aan de start van de Ronde van Vlaanderen en reed 13 keer de Brabantse Pijl. Kortom, adelsbrieven genoeg.

Flup’s kwaliteiten kwamen best tot uiting als luitenant van zijn boezemvriend Criquilion. In de Tour en de Waalse klassiekers reed Flup puur in dienst van Claudy. De jongste Vandenbrande was een polyvalente renner: kon zijn kopman uit de wind zetten, het peloton mineren, gaten toerijden, reed vrij goed bergop en kon zijn mannetje staan in een groepsprint. Zijn grootste kwaliteit was echter zijn enorm uithoudings- en doorzettingsvermogen. Flup combineerde dit met een enorme beroepsernst en liefde voor de rennersstiel.

Rik Vandenbrande was beroepsrenner van 1976 tot 1981. Zijn profcarrière stond ietwat in de schaduw van die van zijn jongere broer. Bij de jeugd was dit beeld nochtans omgekeerd. In de jeugdcategorieën won Rik maar liefst 87 koersen, doorgaans in de sprint. Hij was bovendien twee maal kampioen van Brabant en zelfs 1 keer kampioen van België in de cyclocross (in zijn eigenste Dworp). Een paar tegenslagen, ziektes en blessures op het verkeerde moment hypothekeerden zijn echte doorbraak bij de beroepswielrenners. Hij schoolde zich dan maar om tot een gewaardeerd knecht die zich volledig wegcijferde in dienst van zijn kopman. Op 27-jarige leeftijd hing hij zijn koersfiets aan de haak, ontgoocheld in het besloten wielerwereldje, en ging aan de slag als cafébaas in zijn geboortedorp.

Data

Praktisch

  • Made in Beerselmade in beersel

Extra

DWORPS DYNAMIET: DE GEBROEDERS RIK EN FLUP VANDEBRANDE

TENTOONSTELLING vrij te bezichtigen van 1 sep - 23 sep 2022

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be