LA PLACE D'UNE AUTRE

FILM

Nélie is net ontslagen als dienstmeisje. Ze probeert haar armoedig bestaan te ontlopen door als verpleegster te werken in de frontlinies van de net begonnen Eerste Wereldoorlog. Op een dag wordt het veldhospitaal onder vuur genomen en voor haar ogen sterft Rose, een jonge Zwitserse vrouw van goede afkomst voor wie ze zorgde. Nélie neemt dan de identiteit van Rose aan en vlucht naar een welgestelde kennis van de ouders van Rose. Daar aangekomen, wordt ze warm onthaald op het landgoed van Madame de Leng en wordt ze haar gezelschapsdame en voorlezer. Nélies leugen werkt boven haar verwachting.

“La Place d’une Autre” is geïnspireerd op The New Magdalen van Wilkie Collins uit 1873, waarbij het verhaal is verplaatst van het Victoriaanse Engeland naar Frankrijk, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Regisseuse Georges geeft haar heldin meer keuzevrijheid, kracht en vastberadenheid mee, wat Collins tussen de regels moest zetten, omdat bijna niemand in de tijd van die schrijver een verhaal met een sterke vrouwelijke persoonlijkheid interessant zou vinden. De Franse regisseuse weet een charismatisch vrouwenportret te maken; niet alleen is Nélie een sterk personage, maar alle vrouwen nemen ook belangrijke beslissingen en staan in het middelpunt van het sociale leven. Bovendien bevinden ze zich ook aan verschillende kanten van het conflict waar te weinig bevoorrechte plaatsen zijn. Georges laat onwillekeurig de donkere kant van de zoektocht naar emancipatie zien: het bereiken van een hoger klassenniveau gaat vaak ten koste van een ander.

De hoofdrollen worden gespeeld door drie Franse topactrices met Sabine Azéma (Cézanne et moi, La vie et rien d’autre, La dentellière) als de rijke weduwe, Maud Wyler (La vie d’Adèle) en opkomende ster Lyna Khoudri (The French Despatch, Papicha) als Nélie.

TRAILER

Ruilbox

Heb je tickets over of ben je op zoek naar tickets? Gebruik onze ruilbox.

Praktisch

  • Basistarief: 7 euro
  • Filmpas: 5 euro
  • Gratis (met code): 0 euro
  • Filmticket naar keuze: 0 euro

Extra

Frankrijk – 2021
Regie: Aurélia Georges
Met o.a.: Lyna Khoudri, Maud Wyler, Sabine Azéma, Laurent Poitrenaux
Duur: 112 min.
Genre: Drama
Versie: Frans – NL ondertiteld

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be