DAVIDSFONDSACADEMIE

LANGS TIGRIS EN EUFRAAT. DE CULTUUR VAN HET OUDE MESOPOTAMIÊ

Michel Tanret trekt samen met u door de rijke cultuur van het vruchtbare tweestromenland. De eerste nederzettingen rond 6000 v.Chr., de uitvinding van het eerste schriftsysteem ter wereld, grote vorsten als Hammoerabi en Assurbanipal: het zijn maar een paar voorbeelden uit de boeiende reis door een tijd vol geneeskundige, wiskundige en literaire hoogtepunten.

Het dagelijkse wel en wee van de Babyloniërs
Het ontstaan en de betekenis van het spijkerschrift
Het epos van Gilgamesj, het Babylonische scheppingsverhaal

Ten tijde van het oude Egypte strekt zich het Mesopotamische rijk uit tussen de Tigris en de Eufraat, een van de grootste beschavingen uit de oudheid. De uitvinding van het spijkerschrift door de Sumeriërs in 3300 v.Chr. is daarin van groot belang. De overgebleven kleitabletten bieden niet alleen een schat aan informatie over het dagelijkse leven in die tijd, maar bevatten ook hoogstaande literaire en religieuze teksten.

Organisatie: i.s.m. Davidsfonds Reg. Beersel.
Info en inschrijven: Liberte Walschot 02 331 06 76 of via www.davidsfonds.be/academie

Data

Praktisch

Extra

docent: Prof. Michel Tanret is emeritus hoogleraar aan de vakgroep Talen en Culturen van het Nabije Oosten aan de UGent. Hij nam deel aan opgravingen in Irak en coördineerde een interuniversitair project over de geschiedenis van het oude Mesopotamië. Hij publiceert over de sociaal-economische geschiedenis en de landschapsgeschiedenis van Mesopotamië.

Data: do. 7, 14, 21 en 28 feb.
Van 14.00u tot 16.00u
Kostprijs: € 64 - € 56 (met Davidsfonds Cultuurkaart)

Organisatie: i.s.m. Davidsfonds Reg. Beersel.

Info en inschrijven: Liberte Walschot 02 331 06 76 of via www.davidsfonds.be/academie

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be