12 YEARS A SLAVE

FILM

'12 Years a Slave' is gebaseerd op de memoires van de zwarte Amerikaan Solomon Northup. In 1841 leeft hij als een vrij man met zijn gezin in New York. De Amerikaanse Burgeroorlog staat op het punt van uitbarsten.

Waar in het noorden een relatief vrije en liberale geest rondwaart, is in het zuiden slavernij en onderdrukking van zwarten nog aan de orde van de dag. In deze spanning floreert de handelsgeest van enkele opportunisten en wordt Northup ontvoerd en naar het zuiden gesmokkeld, waar hij wordt verkocht en als slaaf op een plantage tewerkgesteld wordt. Hij krijgt de slavennaam Platt en mag niets loslaten over zijn verleden in het noorden. Via een aantal eigenaren komt hij ten slotte terecht bij de meedogenloze plantage-eigenaar Epps. Daar vindt hij echter wel verlossing in de persoon van Bass, een vrijgevochten Canadees met het hart op de juiste plaats.
'12 Years a Slave' is een rauwe en meeslepende film, misschien wel de aangrijpendste die je dit jaar te zien zal krijgen. De derde langspeelfilm van Steve McQueen('Hunger', 'Shame') werd bekroond met de Oscar voor ‘Beste film’!

Over '12 Years a Slave'
Zonder ook maar één seconde te vervallen in gezwollen prekerigheid of plakkerig sentiment, zonder zijn film ook maar een moment te laten verworden tot een tearjerkende spielbergiaanse bedoening, brengt regisseur Steve McQueen de ongelooflijke odyssee van de arme Solomon stap voor stap in beeld: van de adembeklemmende veiling in New Orleans, waar de verse slaven door de blanke kijklustigen als runderen worden gekeurd en waar moeders en kinderen voorgoed uit elkaar worden gerukt, tot de apocalyptische doortocht op de plantage van Master Epps, waar je de repen menselijke huid letterlijk van de afgeranselde ruggen ziet vliegen. ‘12 Years a Slave’ is een massaspektakel vol kwijl en bloed, maar ook vol fraaie muziek van Hans Zimmer, vol machtige natuurlandschappen, ijzersterke vertolkingen, diep ontroerende ontladingen en overrompelend camerawerk, zoals wanneer director of photography Sean Bobbitt zijn camera naar de grond laat zakken en heel even het stukje witte zeep in beeld neemt dat zonet uit de handen van een verrot geslagen slavin is gegleden. (Humo)
De Britse regisseur Steve McQueen had overschot van gelijk toen hij besliste dat zijn film over de Amerikaanse slavernij het verhaal moest worden van iemand die ook een normaal leven had gekend. Op die manier wordt niet alleen de gruwel van mensenhandel nog duidelijker, ‘12 Years a Slave’ groeit zo ook uit tot een film die over veel meer gaat dan enkel racisme. Het gevecht van hoofdfiguur Solomon Northup om in die onmenselijke omstandigheden zijn waardigheid te behouden (en nooit echt een slaaf te worden) is minstens even indrukwekkend als het hondsbrutale psychologische en fysieke geweld.

Bekijk hier de trailer:

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be