MOMU - FOMU ANTWERPEN

RIK WOUTERS & HET HUISELIJK UTOPIA - SELLESLAGS PAKT UIT

De thematiek van huiselijk geluk bij schilder Rik Wouters vormt het uitgangspunt voor deze tentoonstelling in het MOMU. Belgische modeontwerpers geven op hun manier vorm aan zijn gedachten.
Herman Selleslags, een van onze bekendste fotografen schonk in 2015 zijn archief en dat van zijn vader Rik aan het FOMU.

10u-12u: Momu – Antwerpen : Rik Wouters & het huiselijk utopia
Rik Wouters was in onze gebieden de enige die de combinatie maakte van post- impressionistische schildertechnieken met eenvoudige huiselijke taferelen. Zijn expressieve penseelstreken en de onafgewerkte stijl van de doeken geven een dynamiek aan zijn werk die samen met de nadruk op lichtinval en kleur resulteert in een betoverende en optimistische toon. Wouters’ leven bleef niet van moeilijkheden gespaard, maar in zijn werk komt het harmonische, ‘goede’ leven sterk naar voor. Zijn liefde voor Nel was een belangrijke drijfveer voor zijn werk en haar levensvreugde en energie inspireerden hem tot vele bekende doeken en sculpturen.

Het gegeven van shelter en geborgenheid komt vandaag zowel terug bij conceptuele kunstenaars als bij toegepaste ontwerpers (mode, interieur, design), waarbij deze werelden elkaar overlappen in de utopische zoektocht naar de essentie van ‘het goede leven’: wat heeft een mens nodig om gelukkig te zijn? Verschillende Belgische modeontwerpers — o.a. Dirk Van Saene, Bruno Pieters, Christian Wijnants, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Veronique Branquinho, Martin Margiela, Jan-Jan Van Essche, Anne Kurris — geven op hun eigen manier vorm aan deze gedachten: sommigen door bepaalde keuzes van stoffen en technieken, anderen door hun eigengereide positie in het modeveld, waarbij geen toegiften worden gedaan aan het gejaagde ritme van de modewereld. Hedendaagse kunstenaar in deze tentoonstelling zijn BLESS, Atelier E.B., Berlinde De Bruyckere en Ben Sledsens.Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het MoMu – ModeMuseum Provincie Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen naar aanleiding van het 100-jarig overlijden van de schilder Rik Wouters in 2016. De expo brengt werk van Rik Wouters uit de KMSKA-collectie samen met werk van hedendaagse kunstenaars en modeontwerpers.

14.30u-16.30u: Fomu – Antwerpen: Selleslags pakt uit
Herman Selleslags (BE, °1938) is een van de bekendste fotografen van België. In 2015 schonk hij zijn archief en dat van zijn vader Rik aan het FOMU. In een halve eeuw tijd heeft Selleslags een magistraal fotoarchief opgebouwd. Honderdduizenden foto’s, glasplaten, dia’s, negatieven, persprints, agenda’s, contactvellen en camera’s verhuizen naar de depots van het FOMU. De talrijke archiefdozen staan letterlijk en figuurlijk centraal in de tentoonstelling Selleslags pakt uit.De expo toont de diversiteit van Rik en Herman Selleslags’ oeuvre: van reportages voor HUMO, familiealbums en productfotografie voor de Grand Bazar tot straatfotografie, foto’s van Joodse huwelijken, de winter in 1943 en de wateroverlast in 1953. Ook iconische en minder bekende beelden die Herman Selleslags maakte van The Beatles, The Rolling Stones en van zijn vriend Julien Schoenaerts worden uit de archiefdozen gehaald. Het FOMU gunt zijn publiek zo een blik achter de schermen én een eerste inkijk op de rijkdom van deze aanwinst.
Curatoren: Tamara Berghmans en Joachim Naudts



CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be