THE DANISH GIRL

FILM

Eddie Redmayne (THE THEORY OF EVERYTHING) vertolkt de rol van de Deense artieste, Einar, die in de jaren 20 de eerste transgender werd. Oscarwinnaar Tom Hooper (THE KING’S SPEECH) zet alles prachtig in beeld, elk shot is om in te kaderen. Matthias Schoenaerts heeft een bijrol als Einars jeugdvriend.

'I believe that I’m a woman', zegt Einar Wegener (Eddie Redmayne). Echtgenote Gerda (Alicia Vikander) slikt even en vult aan: 'And I believe it too.' In de jaren 30 van vorige eeuw liet de Deense kunstschilder zich op de operatietafel omturnen tot Lili Elbe, om daarmee 's werelds eerste transgendervrouw te worden.

De vrouw van Einar Wegener schildert portretten en wanneer haar model afzegt, heeft ze iemand nodig die wil poseren. Ze vraagt Einar of hij vrouwenschoenen en een panty wil aantrekken, zodat ze hem kan schilderen. We zien hoe Einar zijn Lili ontdekt, voorzichtig aftast en euforisch openbloeit om dan tegen een tragische muur aan te lopen.

Voormalig Oscar-winnaar Redmayne speelt na THE THEORY OF EVERYTHING weer de hoofdrol in een biopic. Voor dit waargebeurde verhaal haalt hij zijn innerlijke vrouw vol overgave naar boven ­ rode lippen, zijden negligés en kokette maniertjes incluis. Verder krijgen we alweer verbazingwekkende acteerprestaties van Vikander te zien en ook Matthias Schoenaerts passeert in een erg efficiënte bijrol als Einars voormalige jeugdvriend.

Trailer THE DANISH GIRL:

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be