DHEEPAN

FILM

Gouden Palmwinnaar DHEEPAN is een uitstekend sociaal drama over een voormalige Tamiltijger die een nepgezin vormt met een jonge vrouw en een meisje van negen om zijn plaats te verdienen in de Franse maatschappij.
Van de regisseur van o.a. UN PROPHÈTE en DE ROUILLE ET D’OS.

De film DHEEPAN van de Franse regisseur Jacques Audiard heeft op het 68ste filmfestival van Cannes de Gouden Palm gewonnen. Je zit 1uur en 35 minuten te kijken naar een uitstekend sociaal drama over een voormalige Tamiltijger die een nepgezin vormt met een jonge vrouw en een meisje van negen om zijn plaats te verdienen in de Franse maatschappij. Maar wat er de laatste vijf minuten gebeurt, blaast je gewoon van je sokken.

DHEEPAN is Jacques Audiards zevende speelfilm, waarvan er al vier geselecteerd werden voor Cannes. Zijn voorlaatste UN PROPHÈTE is Audiards meesterwerk en won de Grand Prix in 2009. Ook DE ROUILLE ET D’OS (2012) met echtgenote-megaster Marion Cotillard en Matthias Schoenarts was bijzonder succesvol.

Zoals in UN PROPHÈTE zitten we weer in een multiculturele gemeenschap en is het begrip 'gevangenis' verruimd tot de wereld waar drie Tamils naartoe emigreren: een vervallen wooncomplex in Frankrijk gecontroleerd door drugsbendes. De drie kennen mekaar niet maar slagen erin de autoriteiten te verschalken door zich voor te doen als een hechte familie. De vader noemt zich Dheepan maar is in feite een Tamiltijger die de strijd noodgedwongen heeft moeten staken.

Na straatventer in Parijs te spelen, wordt hij conciërge van het door criminelen geterroriseerde appartementsgebouw. De moeder van de fakefamilie kookt voor een oud en ziek familielid van een jonge caïd, de enige rol gespeeld door een voor ons bekende acteur, Vincent Rottiers. De scène waarin de moeder en de jonge gangsterbaas mekaar proberen te leren kennen in het Frans en het Tamils is onverwacht ontroerend. De dochter leert Frans op school om haar pseudo-ouders te tolken.Grote troef van de film is de geloofwaardige manier waarop deze drie individuen toch evolueren naar een mooie familie: vertederend maar nooit sentimenteel.

Dheepan wint Gouden Palm

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be