STEFAN & PETER HERTMANS - BERT JORIS - NIC THYS - ANTOINE PIERRE

5 STERREN

In de jazzclub van CC de Meent staan vanavond 5 heren die elk op het toppunt van hun kunnen zijn en nog eens fantastisch goed en graag samenspelen. Wat Peter op gitaar doet, doet Stefan met zijn taal, Bert op zijn trompet , Nic op zijn bas en Antoine op drums.Deze opsomming der delen laat je in de verste verte niet vermoeden hoe intens mooi het geheel klinkt. 

Stefan Hertmans is auteur van een omvangrijk literair en essayistisch oeuvre, waarvoor hij zowel in binnen- als buitenland werd onderscheiden. Hij publiceerde poëzie, romans, essays, theaterteksten, kortverhalen en een handboek over kunstagogiek. Stefan won de AKO-Literatuurprijs voor zijn boek "Oorlog en terpentijn", ’ het beste boek over de Eerste Wereldoorlog en een hoogst ontroerende, uitgekiend gecomponeerde, vijf generaties omvattende familieroman’. Stefan woont in Dworp.
Peter Hertmans is net als zijn broer een uit Gent ingeweken Dworpenaar. Peter is jazzgitarist, componist en arrangeur. Als muzikant met Europese faam speelt hij in diverse formaties. Hij is sinds jaar en dag een vaste waarde in het Belgische jazzcircuit. Niet alleen als muzikant, maar evenzeer als pedagoog wist hij een hele generatie jonge jazzmuzikanten te beïnvloeden en de jazzmicrobe mee te geven. In CC de Meent leidt Peter de meeste jazzconcerten in, ook hier slaagt hij er meesterlijk in het publiek de jazzmicrobe mee te geven.
De Belgische trompettist/componist Bert Joris behoort tot de meest veelzijdige en getalenteerde jazzmusici in Europa. Qua internationale weerklank dien je hem te plaatsen in het rijtje Toots en Phillipe Catherine. Als trompettist is Bert Joris even herkenbaar als onvoorspelbaar. Zijn ‘fluwelen aanzet’ is legendarisch, net als het speelplezier, het muzikaal meesterschap en de positieve energie.
De  in Linkebeek geboren Belgische (contra)bassist Nic Thys is een veel gevraagd muzikant zowel in binnenland als tot in New York, waar hij gedurende acht jaar leefde (1999-2007). Hij werkte samen met de meest uiteenlopende muzikanten en groepen, waaronder Mal Waldron, Zap Mama, Lee Konitz, Brazilian Girls, Toots Thielemans, Garrett List, Judy Niemack, Mark Turner, Kris Defoort, Kenny Werner en Mike Stern. Thys kent vele muzikale werelden van binnen en van buiten en weet deze invloeden subtiel in zijn muziek naar boven te laten komen.
Op zijn 23ste is Antoine Pierre zomaar eventjes drummer van het trio van Philippe Catherine en van Taxiwars, het jazzproject van dEUS-frontman Tom Barman en saxofonist Robin Verheyen. De jonge percussionist ontving de gegeerde Toots Thielemans Jazz Award in 2014. Hij behaalde  zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en vloog naar New York, waar hij zijn studies vervolledigde aan de New School for Jazz. In 2015 voegde hij een Sabam Jazz Award voor jonge belofte aan zijn palmares toe. Sindsdien scheert hij steeds hogere toppen.

CC de Meent - Gemeenveldstraat 34 - 1652 Alsemberg - Tel 02 359 16 00 - info@demeent.be